Вторник, 20 август 2024

20.08.2024

Последвайте ни

Нов случай на пациент с ХИВ регистрираха здравните инспектори в Добрич

Нов случай  на пациент с ХИВ е регистрирала Регионалната здравна инспекция. По думите на директора й д-р Светла Ангелова всяка година има по няколко пациенти със синдрома и това е пореден случай.

Няма обаче статистика колко са случаите в областта, тъй като голяма част от информацията е анонимна.

„Според българското законодателство пациентът може да реши да се лекува навсякъде в страната. Все още за съжаление отношението на населението към ХИВ положителните и болните със СПИН не е на разбиране и подкрепа. Затова такъв вид пациенти трудно излизат от анонимност“, коментира д-р Ангелова.

От 5 до 12 август Регионалната здравна инспекция в Добрич обяви лятната антиспин кампания – "Безопасна ваканция".

Националната АНТИСПИН кампания е целогодишна инициатива, изпълнявана ежегодно в България от 1992 г., чиято основна цел е да привлече вниманието на широката общественост към проблема ХИВ/СПИН и да повиши обществената осведоменост за начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално предавани инфекции.

Важно е да знаем: основните пътища на предаване на инфекцията са: по полов път (при полов контакт с инфектиран партньор), кръвен път (при контакт с кръв на инфектиран – използване на общи игли, спринцовки, ножчета за бръснене и други режещи инструменти) и вертикален път (от майка на дете, инфекцията се предава от бременната жена на плода, в утробата, при раждане или при кърмене).

c