Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Незаконни ли са монтираните пред жилищните блокове в Добрич бариери? (СНИМКИ)

Според Общината за поставянето им не се изисква разрешение за строеж. От ДНСК обаче са категорични, че законът изисква такова

Наличието на бариери на входа на жилищни блокове, с които се ограничава достъпът на граждани до терени общинска собственост, вече няколко години е обичайно явление за Добрич. При това броят им расте на фона на недостига на паркоместа в областния град.

В редакцията на Про Нюз Добрич получаваме множество запитвания от наши читатели относно това, че на различни места в града се появяват бариери. В отговор на наше запитване преди време от Община град Добрич отговориха, че:

„Съгласно чл.151, ал.1, т.11 от Закона за устройство на територията – „Не се изисква разрешение за строеж за леки прозирни огради и плътни огради с височина на плътната част до 0,6 м в рамките на поземления имот.“

Бариерите поставят собствениците на многофамилни жилищни сгради към паркингите, прилежащи към тези сгради, заради осигуряване достъпността на живеещите до собствените им жилища.  

„Община Добрич не допуска безразборното поставяне на бариери или ограждения на терени публична общинска собственост. Осъществяват се регулярни проверки за тяхното наличие, предвид правомощията и задължения съгласно Закона за устройство на територията“.

https://pronewsdobrich.bg/parkomestata-v-dobrich-ne-dostigat-grazhdani-montirat-barieri-pred-blokovete-p126658

Специалисти коментираха пред Про Нюз Добрич обаче, че поставянето на бариери е регламентирано от чл. 147 от ЗУТ и за него се изисква разрешение за строеж.

В тази връзка отправихме запитване до РДНСК Добрич относно изграждане на бариери от страна на собствениците на многофамилни жилищни сгради към паркингите, прилежащи към тези сгради на терен частна общинска собственост. Попитахме на какъв режим подлежи изграждане на такива бариери, както и необходимо ли е за тях разрешение за поставяне.

Отговор получихме от Дирекциията за национален строителен контрол (ДНСК) към МРРБ. В него се казва, че чл.148, ал.1 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/ въвежда изискването строежите да се извършват само ако са разрешени съгласно този закон. Същевременно чл.147, ал.1, т.2 от ЗУТ предвижда за монтаж на инсталации, съоръжения и уредби, с изключение на съоръженията с повишена степен на опасност, да не се одобряват инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж, като чл.137, ал.1, т.6 от ЗУТ класифицира тези строежи като шеста категория.

Така визираните бариери, представляват съоръжения ограничаващи достъпа до междублоковото пространство и попадат в обхвата на чл.147, ал.1, т.2 от ЗУТ. Изграждането на такива бариери подлежи на разрешителен режим по реда на ЗУТ, т.е. изисква се издаване на съответното разрешение за строеж. Те не попадат в обхвата на раздел IX  касаещ „Преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане“ от ЗУТ и следователно за тях не следва да се издава разрешение за поставяне, а разрешение за строеж.

На въпроса ни колко такива бариери са изградени след издадено разрешение от ДНСК отговарят, че доколкото чл.148, ал.2 и чл.56, ал.2 от ЗУТ вменяват на главния архитект на Общината задължение да издава разрешения за строеж и разрешения за поставяне, РДНСК Добрич не разполага с информация колко бариери са изградени след издаване на съответното разрешение.

Попитахме дали разрешение за строеж трябва да се издава само за бариерите върху общинска собственост или и тези върху частна собственост. От ДНСК обясниха, че предвиденият разрешителен режим за строителство в ЗУТ не прави разлика между държавна, общинска и частна собственост и при всички случаи е необходимо издаване на съответно разрешение за строеж по предвидения в закона ред за реализиране на строителството.

Какво следва да се случи с изградените вече бариери без разрешение за строеж попитахме още строителната инспекция. От там ни обясниха, че контролът на строежите от четвърта, пета и шеста категория, съгласно чл.223, ал.1 от ЗУТ се упражнява от кмета на Общината. В тази връзка съответната общинска администрация предприема законосъобразни действия относно ликвидирането на последиците от едно строителство, при което не е съблюдаван съответния разрешителен режим.

От Община град Добрич ще потърсим отговор на въпроса колко са и какво следва за бариерите, които са изградени без разрешение да строеж.

c