Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Неизвестен е пръснал отрова на детска площадка в Кранево. Има поне пет мъртви кучета

Полицията е сезирана, местните очакват да се вземат мерки по установяване на извършителя на отравянията

Домашно куче е отровено на детска площадка, съобщи за Про Нюз Добрич кметът на балчишкото село Кранево Атанаска Иванова. В края на миналата седмица с нея се свързала жена от селото, която съобщила, че кучето ѝ умира в ръцете и пътува към ветеринарен лекар. По-късно животното починало.

"В Кранево е разхвърляна отрова и вече има 5 мъртви кучета, починали мъчително без възможност да бъдат спасени. В петък отровата е била разхвърляна и около детската площадка към детската градина", алармира Ивайло Василев. Той апелира родителите да бъдат внимателни с децата си и да не ги оставят без надзор, особено малките, които винаги може да вземат и лапнат нещо от земята.

По думите му на кучетата е направена аутопсия и е установена отровата. Полицията вече работи по случая, информирани са и кметицата и директорката на детската градина, посочи Василев. 

Атанаска Иванова посочва, че има и други сигнали за отровени кучета, но те са във фейсбук групи, а не в кметството. Тя обясни, че полицията е сезирана и очаква да се вземат мерки по установяване на извършителя на отравянията.

Сигналите за агресивни кучета са ежедневни, а най-често нападенията се изразяват в ухапвания и настървено лаене срещу хората.

Иванова е кмет от ноември 2023 и през този период е писала докладни до общинското предприятие “БКС” /благоустройство и комунално стопанство/ към община Балчик. Общината обаче не разполага с приют и сигналите се пренасочват към общинския приют в Добрич, а реакция на последните сигнали все още няма, обясни тя.

“Популацията на кучета е много голяма и трябва да се вземат мерки. Имам наблюдения, че се носят кучета и от други места, от други приюти се извозват животни и хората ги разселват”, каза Атанаска Иванова.

c