Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

Не се изграждат нови водноелектрически централи в България, а само се усъвършенстват съществуващите мощности, според Асоциация "Хидроенергия"

Въпреки че водната енергия е на първо място като дял в произведената от възобновяеми източници през 2022 г., не се осъзнава в пълна степен мястото на водноелектрическите централи в енергийната система на страната, смятат от Асоциация "Хидроенергия". Според бранша у нас не се изграждат нови водноелектрически централи (ВЕЦ), а само се усъвършенстват съществуващите мощности. В момента някои новоизградени вецове очакват разрешителни за влизане в експлоатация, но държавата не придвижва тези проекти от строителна гледна точка.
От асоциацията проведоха Ден на отворените врати, в който журналисти и студенти от Техническия университет в София посетиха ВЕЦ "Клисура" и ВЕЦ "Бързия", които се намират в близост до село Бързия, община Берковица. 
Съпредседателят на асоциацията Данаил Каменов каза, че по отношение на новите инвестиции хидроенергийният сектор е в ступор. По думите на Каменов в момента не се издават нови разрешителни за водоползване и не се откриват строителни процедури за изграждане на нови водноелектрически централи. Според него причина за това е, че не се осъзнава в пълна степен мястото на водноелектрическите централи в енергийната система на страната и това, че те подпомагат и новите технологии. Той изтъкна още, че на практика инвестициите в нови вецове са замразени.
Построените обекти, които чакат разрешение за пускане в експлоатация, не са много, но инвестициите, които са направени в тях, са на съществена стойност. Това спира и бъдещите инвестиции в сектора, коментира още Каменов. Освен това има големи рестрикции за водовземане от защитени територии. "В България почти всяка планина е защитена територия. Секторът по-скоро в момента се е концентрирал да усъвършенства съществуващите мощности", заяви Каменов.
Водната енергия заема 59 процента по дял на инсталирана мощност от възобновяеми технологии през 2022 г., уточняват от Асоциация "Хидроенергия". Данните им показват, че за изминалата година 3199 мегавата е инсталираната мощност във водноелектрическите централи. Соларната енергия се нарежда на второ място във ВЕИ технологиите с дял от 29 на сто инсталирана мощност или 1560 мегавата, докато вятърната енергия е на трето място с 13 процента или 702 мегавата инсталирана мощност. От водна енергия през изминалата годината са произведени 3 731 048 мегаватчаса електроенергия, което отново я нарежа на първо място с 52 процента като дял на произведена енергия от възобновяеми технологии през 2022 г. На второ и трето място се нареждат отново соларната (с 27 на сто) и вятърната енергия (с 21 процента).
"Вецовете са 55 процента от общия възобновяем микс на страната и ние ги наричаме кръвоносната система на възобновяемия сектор, защото ролята им е изключително важна", изтъкна изпълнителният директор на Асоциация "Хидроенергия" Теофана Текелиева-Григорова. По думите й именно водната енергия подпомага интеграцията на енергията от слънце и вятър. 
Изпълнителният директор на "Енерго-Про България" Радослав Славов посочи, че среднопретеглената борсова цена на произведената водна енергия, която се получава за тази година, е около 200-250 лева за мегаватчас. Той уточни, че всяка водноелектрическа централа има преки и косвени разходи, които са различни.
Ръководителят на отдел "Производство, експлоатация и поддръжка на ВЕЦ" в "Енерго-Про България" Стилиян Тарлев обясни, че ВЕЦ "Клисура" работи около 3800 часа годишно, като средногодишно производството е около 11,5 млн. киловатчаса електроенергия. Инсталираната мощност е 4 мегавата. Той обясни, че това е сравнително малък ВЕЦ. Той притежава две хидрогрупи по 2 мегавата мощност. ВЕЦ "Клисура" е свързан със 110-киловолтов електропровод, чрез който произведената енергия отива към подстанция "Берковица". Другата част на електропровода се свързва с ВЕЦ "Бързия" и ВЕЦ "Петрохан". Това включва система от събирателни канали, три изравнителя (малки язовири) - "Петрохан", "Остра чука" и "Клисура" - и три водноелектрически централи - ВЕЦ "Петрохан", ВЕЦ "Бързия" и ВЕЦ "Клисура". Централите и напорните им деривации са собственост на "Енерго-Про България", а останалите хидротехнически съоръжения – на Националната електрическа компания (НЕК). Трите ВЕЦ-а произвеждат общо 60 млн. киловатчаса електроенергия годишно, но тя не се произвежда равномерно, защото вецовете зависят от количеството валежи. Тарлев припомни, че май, юни и юли тази година са били доста добри месеци откъм количество валежи. През последните два месеца обаче (септември и октомври) има пълно засушаване. През октомври вецовете почти не са работили, като затова са направени профилактични почиствания, прегледи и малки ремонти в тях.
ВЕЦ "Клисура", ВЕЦ "Бързия" и ВЕЦ "Петрохан" са на 100 процента рехабилитирани. По този начин се е повишила мощността и ефективността на централите, изтъкна Стилиян Тарлев. Поетапно шестте агрегата на трите ВЕЦ-а от 2014 г. до 2017 г. са подменени. Общата инсталирана мощност на трите ВЕЦ-а е близо 18 мегавата.
Във ВЕЦ "Клисура" е извършена цялостна рехабилитация и модернизация, коментира Тарлев. Турбините са чисто нови. Генераторите са основно ремонтирани, като е запазен само корпусът на старите. Системите за хидравлично управление и смазване са изцяло подменени с нови, които са съвременни от нов тип, използващи по-малко енергия. Те са по-екологични и са по-лесни за обслужване, като това води до по-малко предпоставки за аварии. Трите трансформатора са нови. Съоръженията за измерване и комутация са нови, както и електрическата част средно напрежение. Системите за управление са от нов съвременен цифров тип с компютърно управление. Релейните защити и възбудителните системи също са подменени изцяло. Самата сграда също е ремонтирана. ВЕЦ "Клисура" е обезпечена с оптична свързаност с другите две водноелектрически централи и се явява диспечерски център за другите централи на "Енерго-Про".
Във ВЕЦ "Бързия" също на 100 процента всичко е модернизирано. Централата е със сменено оборудване. ВЕЦ "Бързия" произвежда около 19-20 млн. киловатчаса, като инсталираната мощност е 6,4 мегавата. Разликата между ВЕЦ "Бързия" и ВЕЦ "Клисура" в т.нар. напор - т.е. от каква височина идва водата, уточни Стилиян Тарлев. Разликата между двете централи като денивелация е 130 метра. Във ВЕЦ "Бързия" налягането е 36 бара, докато във ВЕЦ "Клисура" - 13 бара. ВЕЦ "Бързия" работи с малък дебит вода, но с високо налягане, докато ВЕЦ "Клисура" е с голям дебит, но с малко налягане.
Ръководителят на отдел "Производство, експлоатация и поддръжка" на ВЕЦ в "Енерго-Про България" Стилиян Тарлев изтъкна, че при работата си водноелектрическите централи използват само кинетичната енергия на водата, като след това тя отива в реките. Централите реално не употребяват воден ресурс. След преработване на съответните количества, водата се връща в руслото на реката, без да има изменение в количествения й състав. В този смисъл водноелектрическите централи няма как да окажат отрицателно въздействие върху водоснабдяването в страната.

c