Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Найджъл Фараж заяви, че Западът е провокирал руската инвазия в Украйна

Лидерът на британската дясна партия „Реформирай Обединеното кралство“ Найджъл Фараж заяви, че разширяването на изток на Европейския съюз и НАТО е предизвикало руския президент Владимир Путин да започне инвазията в Украйна, съобщи Ройтерс.
Снощното интервю на Фараж по Би Би Си предизвика остри критики от редица британски политици в навечерието на предстоящите на 4 юли парламентарни избори, на които се очаква реформистите да получат милиони гласове.
Фараж заяви, че все още държи на мнението си, публикувано в социалните мрежи скоро след началото на руската инвазия срещу Украйна през февруари 2022 г., че случващото се е „последица от разширяването на ЕС и НАТО“. Същевременно той заяви, че е предвидил още през 2014 г., че ще има война в Украйна.
„Беше ми ясно, че постоянното разширяване на НАТО и ЕС на изток дава на този човек причина да каже на руския народ, че идват за него“, заяви председателят на „Реформирай Обединеното кралство“ и допълни: „Ние провокирахме войната. Разбира се, това е негова вина – той използва стореното от нас като оправдание“.
Русия представя своята "специална военна операция" в Украйна като част от по-широка борба със Запада, който според нея иска да постави Русия на колене. Киев и Западът отхвърлят това и обвиняват Русия, че води незаконна завоевателна война.
Думите на Фараж за Украйна предизвикаха незабавно осъждане. Премиерът Риши Сунак каза, че Фараж „напълно греши“ и го обвини в политика на умиротворяване на агресора, която излага на риск сигурността на Великобритания и нейните съюзници.
Фараж по-късно публикува в социалната мрежа „Екс“: „Путин сгреши, като нахлу в суверенна нация, а ЕС сгреши, като се разшири на изток“. „Колкото по-скоро осъзнаем това, толкова по-близо ще бъдем до края на войната и осигуряването на мир“, допълни британският политик.

c