Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Националната библиотека отбелязва 80-годишнината на родената в Добрич Татяна Янакиева, филолог и библиограф

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ) отбелязва с изложба 80-ата годишнина на филолога и библиограф доц. Татяна Янакиева. Събитието е част от поредицата „Български библиографи и библиотекари”, съобщават от библиотеката.

Експозицията е озаглавена „80 години от рождението на Татяна Янакиева”, а откриването е на 8 януари. В изложбата са показани трудове на доц. Янакиева, сред които дисертационният ѝ труд, кореспонденция с проф. Тодор Боров, биобиблиографиите на Боян Пенев и Петър Динеков, монографията ѝ „Библиография и литература”, статии в периодични издания.

Татяна Ганева Янакиева е родена на 11 януари 1944 г. в Добрич. Завършва българска филология, библиотекознание и библиография в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Била е председател на Съюза на библиотечните и информационни специалисти в България и член на Комисията за свободен достъп информация и свободата на изразяване на Международна федерация на библиотечните асоциации и институти. 

Татяна Янакиева участва в различни научни съвети и редакционни колегии, автор е на повече от 130 публикации. През 2009 г. за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието и популяризирането на българската култура и по случай 65-годишнината от рождението ѝ доц. д-р Татяна Янакиева получава плакети „Златен ритон” и „Сребърен ритон” от Министерството на културата.

Източник: БТА

c