Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Над Добрич бе наблюдавано Северното сияние, резултат на силна геомагнитна буря (СНИМКИ)

Студент запечата в снимки уникалното явление над Добрич

Полярното сияние, следствие от силната магнитна буря, която  удари планетата ни на 10 май и продължава до днес, е наблюдавано и над Добрич и района.

Уникални снимки, запечатали явлението, предостави на редакцията на Про Нюз Добрич Онур Емел. Той е снимал сиянието в петък през нощта във времето между 1 и 2 часа след полунощ. Едната локация, от която е снимал „розовата магия“ е паркинга на Стоматологията. Другите кадри са от обръщалото по пътя за село Победа.

Онур е от Добрич, студент в Техническия университет във Варна.

Разказа, че негови познати от други градове снимали сиянието, но не очаквал то да е видимо и от Добрич. Все пак имал късмета да го наблюдава в първите часове на петъчния ден.

„Беше за кратко - за около 30-40 минути и след това вече почти нямаше“, разказа младежът. Снимал със смартфона си, който има нощен режим на снимане, но споделя, че явлението се виждало ясно и с просто око.

Екстремна геомагнитна буря от пета степен по петстепенната скала за интензитета на геомагнитните бури беше наблюдавана на Земята за първи път от 2003 г. , предаде Франс прес, като се позова на американското Управление за атмосферни и океанографски изследвания.

По-рано американските експерти предупредиха, че са издали тревога за буря с интензитет от четвърта степен, но в крайна сметка геомагнитната стихия се е оказала още по-мощна.

При взаимодействието на слънчевата плазма с магнитосферата на Земята частици ще летят наоколо и се удрят в атмосферата. В зависимост от газа, с който взаимодействат, те излъчват различни цветове.

Количеството и енергията на прииждащата плазма са толкова значителни, че полярните сияния се виждат на по-ниски магнитни ширини от обикновено - до северна Калифорния в САЩ и до северна Германия в Европа. В Южното полукълбо ще са видими в Тасмания и южния остров на Нова Зеландия.

Причината за всичко това се крие в огромно и изключително активно слънчево петно, наречено AR3664. През последните няколко дни то е отговорно за няколко слънчеви изригвания. Слънчевото петно е широко колкото 16 Земи, подредени една до друга - толкова голямо, че може да се види с просто око.

За последно мощна буря от пета степен е имало през октомври 2003 г. и тя е била известна като "Хелоуинската буря". По онова време е имало прекъсвания на тока в Швеция и повреди в трансформатори в Южна Америка.

Подобни бури пораждат и впечатляващи сияния, които понякога се явяват и в по-южни от обичайните региони на наблюдение.

c