Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Над 700 декларации са били подадени през първите дни на данъчната кампания в Бургас

Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите (ТД на НАП) в Бургас не е успяла да продаде два от обявените за продажба леки автомобили, конфискувани в полза на държавата от водачи, шофирали след употреба на алкохол или наркотици на търга, който се проведе вчера. Това обявиха от приходното ведомство в Бургас по време на среща с журналисти по повод началото на данъчната кампания. 
"Не бяха продадени, нямаше интерес към тези два автомобила", каза говорителят на НАП - Бургас Христо Узунов. 
Над 440 годишни данъчни декларации са били подадени в първите три дни от данъчната кампания, която започна на 10 януари тази година, обяви директорът на дирекция "Обслужване на клиенти" в бургаската дирекция на приходното ведомство Сияна Димитрова. По думите ѝ до 15 януари броят на подадените декларации е достигнал над 700, като голяма част от тях са подадени по електронен път. 
"НАП е модерна администрация, предлагаща голям брой електронни услуги, въпреки това много хора все още идват на място в нашите салони. Само от началото на тази година в ТД на НАП Бургас са били обслужени над 6000 граждани", каза Димитрова. 
Тя призова подаващите данъчни декларации да се възползват от електронните услугите, които агенцията предлага на електронната си страница. 
"За използването на електронните услуги е необходим издаден ПИК или електронен подпис. От 10 януари до днес сме издали 560 ПИК-а. Разбира се, остават и възможностите за подаване на годишни данъчни декларации по пощата и на място в салоните на НАП", каза Сияна Димитрова и припомни, че при подадена декларация до 31 март се ползва отстъпка от 5 на сто. Всички отстъпки и облекчения могат да бъдат приложени само, ако лицето няма задължения, напомниха още от приходното ведомство.  
Най-често фишове от Пътна полиция се оказват пречка за получаването на облекчения, тъй като системите на приходното ведомство са свързани с тези на вътрешното министерство. От НАП съветват гражданите да се запознаят внимателно с данните в предварително попълнените декларации, които ще бъдат налични онлайн. Ако срокът, в който ги подават, позволява ползването на облекчения, нека се уверят, че нямат просрочени задължения, тъй като при наличието на такива облекчение няма да бъде отчетено, стана известно от думите на Димитрова. 
"Апелът ни към гражданите е да се възползват от електронните услуги на НАП. Те са над 170. Те спестяват времето, нужно за деклариране на доходите. Опциите в електронния портал на агенцията са много. През март се очаква да се публикуват годишните данъчни декларации. Много бързо и лесно всеки може да свери и потвърди данните в декларацията си, а след това и да я изпрати. Не трябва да забравяме, че с това задължение трябва да се заплати и дължимия данък“, каза от своя страна директорът на ТД на НАП Бургас Татяна Кънчева.

c