Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Над 60 дка с пшеница са унищожени при четири пожара по време на жътва в област Добрич

Четири пожара в пшенични масиви са горели по време на жътвената кампания. Най-големият е избухнал тази седмица в района на Генерал Тошево. Унищожена е реколтата от 50 декара с пшеница, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Дарин Димитров. Това е пожарът в рамките на жътвената кампания, който е най-сериозен. Останаха малки неожънати площи. Те са на земеделски стопани, които не разполагат със земеделска техника и чакат другите земеделци да приключат, за да се освободи техниката и да ожънат. Очаквам до края на следващата седмица всичко да бъде пожънато. Надявам се да няма други пожари, коментира той.

Припомняме, че двата са били предизвикани от запалени сухи треви, а третият от нерегламентирано сметище. В сравнение с 2022 г. пожарите са много по-малко.

Въпреки пожарите, благодарение на бързата и ефективна реакция на пожарните служби, не е създадена съществена опасност за живота на хората и са спасени значителни количества пшеница.

 

c