Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Над 20 милиона лева са инвестициите в Тервел на фирма от военната индустрия (ВИДЕО)

Компанията Трансмобил ЕООД осигурява 250 работни места в добруджанския град в производство на корпуси за снаряди

Над 20 милиона лева са инвестициите в Тервел на частната компания Трансмобил ЕООД, която се занимава с търговия с продукти и технологии с военно предназначение.  Клонът в Тервел произвежда корпуси за снаряди. Осигурява работа на над 250 души не само от Тервел, но и от съседни райони. Там в момента се реализира поредната инвестиция в производството.

„Трансмобил“ клон Тервел стопанисва онази част от дейността на бившия завод „Хан Тервел“, която касаеше производството на корпуси за „Дунарит“ Русе. Говорим за корпуси за снаряди. В момента това се развива. Там е фокусирано. И, около това производство, се разширява и дейността на фирмата, коментира пред Про Нюз Добрич Пантелей Пантелеев, управител на клона на „Трансмобил“ ЕООД в Тервел.

„Трансмобил“ ЕООД е един от най-крупните работодатели в община Тервел, където работят много млади хора от общината. Съставът е от порядъка на 250 души. Сред тях има и млади хора, но, за съжаление, с ниска квалификация.

„Изпитваме остра нужда от инженерни кадри, които да са специализирани. Дори бих казал, в широк спектър инженерни кадри, като се започне от машиностроене, коване, хидравлика, електроника, роботизация. Неслучайно специалността „Мехатроника“, която все повече намира място в университетите, но тук все още са недостатъчни интересите към нас“, посочи Пантелеев. Компанията има желание да разширява производството и да назначи още хора. Проблемът е, че няма квалифицирана работна ръка в областта на мехатрониката. Затова „Трансмобил“ ЕООД обмисля инвестиции в образованието и финансиране на паралелка „Мехатроника“ в местната гимназия.

„Имаме такава идея. Проучваме възможността. Засега е само на етап проучване да създадем такава паралелка в местния техникум“, посочи Пантелей Пантелеев. Това ще е паралелка, в която да се изучава мехатроника, а учениците ще получават стипендия, но без ангажименти към фирмата. Идеята е после компанията да ги привлече с добри условия.

„Трансмобил“ е от българските компании, които разработват иновации и с тях участвате на национални и международни форуми. Те са в стрелковото оръжие, но главно при боеприпасите– артилерийски и минометни.

В момента компанията изгражда разширение, най-вече заради потребността от складови площи. Модернизира и бояджийното производство. Предвижда да продължава да развива производството си в клона в Тервел. До момента инвестициите й надхвърлят 20 милиона лева. И ще се увеличават.   

Повече във видеото

c