Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Началникът на Суданските паравоенни сили за бърза подкрепа (СБП) посети днес Етиопия

Ръководителят на суданските паравоенни Сили за бърза подкрепа, генерал Мохамед Хамдан Дагало,  чието местонахождение по време на военните действия в Судан беше неизвестно, посети столицата на Етиопия Адис Абеба, предаде Ройтерс. Това е втори етап от негова регионална обиколка. Преди това той проведе среща и с президента на Уганда Йовери Мусевени в къщата му в угандийската провинция. 
Дагало рядко обявява публично посещенията си в чужбина, откакто избухна конфликтът в Судан.
Генералът, известен на широката общественост, като Хемедти, е бил посрещнат на летището в Адис Абеба от вицепремиера и министър на външните работи на Етиопия Демеке Меконен, според публикация на външното министерство на Етиопия във Фейсбук, цитирана от Ройтерс. Придружаващите публикацията снимки показват как Хемедти слиза от самолет на авиокомпанията от Обединените арабски емирства „Роял джет“. Полетния план на самолета показва, че той е излетял от Абу Даби и е кацнал вчера сутринта на летището в столицата на Уганда.
Още преди настоящия конфликт ОАЕ, които имат значителни интереси в Африканския рог и се стремят към инвестиции в Судан, са най-важният чуждестранен съюзник на Хемедти. Миналия месец висш судански генерал обвини ОАЕ в подкрепа за Силите за бърза подкрепа чрез изпращане на оръжия за паравоенните през трети страни, включително през Уганда. ОАЕ заяви тогава, че подкрепя диалога и потушаването на конфликта в Судан, докато Уганда отрече твърденията.
Военният конфликт в Судан причини разрушения в столицата Хартум, като принуди седем милиона души да напуснат домовете си и предизвика вълна от масови убийства на етническа основа в Дарфур.
Дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта, включително с участието на Саудитска Арабия и САЩ, не бележат видим успех.
По-рано този месец и двете страни в конфликта се дистанцираха от твърдението на  източноафриканската регионална организация Междуправителствен орган за развитие, че е постигнато споразумение за среща между Хемедти и командващия въоръжените сили на Судан Абдел Фатах Ал Бурхан и че те са се ангажирали с възможност да се стигне до прекратяване на огъня, допълва Ройтерс.

c