Петък, 23 февруари 2024

23.02.2024

Последвайте ни

На ГКПП Кардам задържаха близо 5 000 рула плат, вкарани от Турция без мито и ДДС

Предотвратена е щета за държавния бюджет в размер на 100 000 лева

Митнически служители от Териториална дирекция Митница – Варна, разкриха опит за избягване на дължими държавни вземания в размер на 100 000 лева чрез отклонение на стоки от митнически режим „Транзит“, съобщават от Митница-Варна.

Нарушението е разкрито при осъществявания контрол на българо-румънската граница. На ГКПП Кардам митнически служители спират за проверка напускащи страната два товарни автомобила. Превозваната стока е общо 659 колета с 4 901 рула полиестерен плат. Според представените документи пратките са вътреобщностна доставка по договор между българско дружество и дружество, регистрирано в Полша.

По задействани рискови индикатори двата товара са селектирани за щателна митническа проверка. В резултат на извършените действия митническите служители установяват, че същите стоки са пристигнали от Турция под режим „транзит“ и е следвало да бъдат представени в митническо учреждение на територията на ТД Митница Варна. Вместо това транзитните документи не са били надлежно завършени и е направен опит стоките да продължат пътя си с подменени документи с цел избягване на държавни вземания – мито и ДДС при внос.  Предотвратената щета за държавния бюджет е в размер около 100 000 лв., дължими при вноса на 4 901 рула полиестерен плат.

Двата товарни автомобила и стоките в тях са задържани. Съставен е акт за митническо нарушение и са предприети действия за събиране на дължимите вносни мита и ДДС.

c