Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

На 31 май празнуват блондинките

31 май е Международният ден на блондинките. Отбелязва се от 2006 година насам, когато за първи път е връчена наградата "Диамантено токче" за талантливи, умни и успешни русокоси жени.

На този ден празнуват хората с руса коса, която се дължи на ниските нива на тъмен пигмент, водещи до жълтеникав цвят. Естествено руса коса се среща главно при хората в северната част на Европа. В западната култура русата коса отдавна се свързва с идеала за красота. Гръцката богиня на любовта Афродита е описана с руса коса, точно като Ева, Мария Магдалена и Дева Мария през Средновековието. Афродита получила златните си кичури като подарък от Зевс. Нейната хубост била толкова легендарна, че днес името ѝ се е превърнало в нарицателно за женската красота.

В много страни отношението към блондинките е социокултурен феномен, основаващ се на различието и на приписваните качества. Култът към блондинките се създава от киноиндустрията и особено от Холивуд в средата на 20 век.

За антипод на вечното клише за блондинката с малко глуповат имидж на сексбомба и нищо повече - Мерилин Монро, се смята известната холивудска актриса Шарън Стоун. Още на 13 години нейният коефициент за интелигентност е бил доста над средния - 154, тоест толкова, колкото е бил и на Алберт Айнщайн.

Русата коса у естествените блондинки се смята за белег за високо ниво на естроген. Това действа подсъзнателно привличащо за мъжете, тъй като означава повишена плодовитост. Блондинките, справедливо или не, се смятат за по-привлекателни, но и по-глупави от останалите жени, особено относно математическото мислене. Има множество вицове в повечето западни култури на тази тема, включително и на български. И те са най-популярните в света.

Две блондинки отишли в гората за коледна елха. Седем часа търсили, търсили, но без успех. Едната казала: - Край, аз се изморих. Дай да вземем някоя без играчки!

Влиза блондинка в таксито и шофьорът пита: - До къде? - До една приятелка.

Блондинка пита мъжа си: - Какво е това опашна кост? - Това е краят на гръбначния стълб. - Странно... При мен там е главата.

c