Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

МОН ще проверява сигнала за избора на директор на Ветеринарната гимназия в Добрич

В Административния съд в Добрич няма друга жалба срещу избора на училищен директор. За страната са общо 3

200 училища имат избрани директори след конкурсите, проведени по новите правила на Министерството на образованието и науката, съобщават от Министерството на образованието и науката.

Конкурси за директори бяха обявени в 276 училища в цялата страна, а кандидатите за тях бяха близо 400. Близо 300 кандидати успешно преминаха първия етап на конкурса, като изкараха повече от 30 точки на тестово изпитване. След това те представиха концепции за развитие на съответната образователна институция, които са подготвили. Заедно с това по време на устното събеседване пред комисия те трябваше да решат и два конкретни казуса, избрани на случаен принцип. След проведените устни събеседвания общо 249 кандидати са събрали необходимия брой точки, за да имат право да заемат длъжността, а едва 61 не са се справили и са отпаднали. Така 200 училища вече имат своите новоизбрани директори, като на много места в страната те вече са встъпили в длъжност.  

Анализът на резултатите показва, че 7 души са с 90 и повече точки. Кандидатите с най-високи резултати са от 7 области, сред които и Добрич. Най-много са кандидатите с общ резултат в диапазона от 60 до 79 точки.

След проведените конкурси има подадени общо 3 жалби от некласирани или неизбрани кандидати. Всеки от конкурсите е видео заснеман и МОН ще провери сигналите, посочват от министерството.

В област Добрич конкурси бяха обявени за 12 училища. За Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ с. Белгун Каварна нямаше. Макар да имаше кандидати, няма класирани за две учебни заведения СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Добрич и за ОУ "Св. Кл. Охридски" в Дуранкулак.

Няколко училища запазват временните си директори. Сред тях са Езикова гимназия, Професионалната гимназия по аграрно стопанство, СУ "Св. Кл. Охридски". В ОУ „Йордан Йовков“ в Каварна пък директор стана бившият кмет на Каварна Нина Ставрева.

В Административния съд в Добрич бе подадена жалба срещу конкурса от класираната на второ място за "Проф. д-р Г. Павлов" гр. Добрич. Съдът остави без разглеждане искането за спиране на процедурата по назначаване на спечелилия конкурса участник и прекрати производството. Определението му може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Пред Про Нюз Добрич председателят на съда Красимира Иванова каза, че в ДАС няма подадени други жалби срещу конкурса за директори на училища в областта.

 

c