Неделя, 28 април 2024

28.04.2024

Последвайте ни

Мобилността във висшето образование е основната тема на неформалната среща на министрите на образованието на ЕС

Мобилността във висшето образование е основната тема на неформалната среща на министрите на образованието на Европейския съюз (ЕС), която ще се състои на 29 февруари и на 1 март в Брюксел, Белгия. Министерският съвет (МС) одобри позицията на България за участие в дебат на тема "Мобилност във висшето образование: какъв е опитът на Вашата страна? Актуална ситуация и перспектива", съобщи пресслужбата на правителството днес.
На срещата България ще подчертае значимостта на насърчаването на образователната мобилност и ще посочи основните мерки за постигане на по-голяма интернационализация на висшето ни образование. В страната ни се наблюдава висок интерес от страна на висшите училища за участие в програмата "Еразъм+", а Националната ни агенция отчита ръст както на отпуснатото финансиране за сектора "Висше образование", така и на броя на финансираните мобилности - студентски и преподавателски. 
Според страната ни най-важните предизвикателства са свързани с признаването на дипломи и периоди на обучение. Позицията ни е, че е необходима продължителна и целенасочена работа между държавите членки за повишаване на прозрачността, взаимното доверие и разширяването на възможностите за международна мобилност с образователна цел, се посочва съобщението от пресслужбата на Министерския съвет.
Както БТА писа, близо 18 000 участници от България са се включили в проекти за учебна мобилност по програмата "Еразъм+" и са имали възможност да придобият знания, умения и опит в университети, училища или в центрове за обучение зад граница. Това съобщи през декември 2023 г. министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на годишната конференция на тема "Активното гражданство в Европа", организирана от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), който е Националната агенция по програмите "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност". В събитието тогава участва и министър-председателят академик Николай Денков
Министър Цоков цитира и данни, които показват, че над 6000 от участвалите в проекти са студенти и преподаватели от висши училища. 1600 са участниците в обмен от училищното образование. Други 3500 са участвали в проекти за професионално образование, в които се включват както ученици и преподаватели от професионални гимназии, така и от други институции, като центрове за квалификация и професионално обучение.
"Това е един от най-важните инструменти за промяна на Европа, който насърчава младите хора да трупат нови знания и да ги прилагат в практиката", каза министър Цоков. По думите му тези политики насърчават трансфера на иновации и нововъведения от други системи, но и показват силните страни на нашата образователна система. "Еразъм" е витрината, в която показваме положителното и се учим, в добрия смисъл на думата, от другите", допълни тогава образователният министър.
В рамките на събитието със знак за качество бяха отличени най-добрите приключили през 2023 г. проекти по програмите "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност". Откроени бяха успешни преподавателски практики, младежки инициативи и проекти за доброволци, както и работата на партньорите в мащабни проекти за европейско сътрудничество в образованието.

c