Събота, 18 май 2024

18.05.2024

Последвайте ни

Младежи от Търговищкия ученически парламент продават мартеници в подкрепа на пострадалите от земетресенията

Младежи от Търговищкия ученически парламент продават ръчно изработени мартеници в подкрепа на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия. Младите доброволци от вчера са поставили щанда си пред сградата на Центъра за подкрепа на личностното развитие – Обединен детски комплекс и предлагат своите червено-бели символи на пролетта. Първите дни на кампанията протичат успешно, каузата на младежите среща съпричастност, още повече че природната стихия продължава да притеснява жителите на съседната ни страна, коментира пред репортер на БТА директорът на институцията Мариянна Савова. 
Благотворителният базар на мартеници на младите добротворци ще продължи и утре. Днес мрачното време на моменти осуетяваше дейността на екипа, но те не губеха вяра, че ще доведат докрай инициативата си. 
„Земетресенията в Турция и Сирия отнеха живота на много хора, а голям процент от оцелелите останаха без дом. Пострадалите се нуждаят от спешна хуманитарна помощ за посрещане на най-неотложни нужди от първа необходимост. Това ни провокира да организираме благотворителен базар за мартенички с цел набиране на средства в подкрепа на нуждаещите си. В подготовката участвахме не само ние – младежите от Търговищкия ученически парламент, но и представители от клуб по лечебна физкултура, клуб по приложни изкуства и преподаватели от ЦПЛР- ОДК Търговище, с които заедно изработихме мартениците“, каза Георги Йорданов. 
„Първият ден от базара премина успешно. Времето беше чудесно и много хора откликнаха в знак на съпричастност. Някои оставяха дарения, без да закупят мартеници. Тяхната доброта увеличи многократно нашето желание да помогнем. Надяваме се общите ни усилия да доведат акцията до успех!“, допълни Светимира Петрова.
За представителите на Търговищкия ученически парламент благотворителните акции са се превърнали в осъзната традиция. Младите хора винаги успяват да намерят кауза, която да ги обедини и да привлече съмишленици. Неотдавна, съвместно с представители на МБЧК – Търговище, те успешно реализираха тематична акция по повод Св. Валентин, в която събираха средства за детското отделение към МБАЛ – Търговище. Събрани са над 1640 лв., които предстои да бъдат предадени на ръководството на отделението, допълни още Марианна Савова. 

c