Неделя, 02 юни 2024

02.06.2024

Последвайте ни

Гигантска гъба откри Виктория Иванова от Добрич в гората край село Ведрина (СНИМКА)

Огромна гъба пърхутка откриха в гората край село Ведрина. На гигантската находка се натъква Виктория Иванова от град Добрич, докато се разхожда със съпруга си Петър Петров.

Гъбата е от вида гигантска пърхутка. Когато я претеглили кантарът показал  впечатляващите 6 килограма. Диаметърът й е цели 32 сантиметра.

Гиганската пърхутка е рядко срещана ядлива гъба от семейство печуркови. Намерена е по време на разходка  в широколистна гора около село Ведрина. Виктория и Петър обичат природата, използват всяка възможност да се насладят на красотата й и с удовоолствие се разхождат из гори и планини.

Виктория е майка на четири момчета, снаха на кмета на село Ведрина Красимира Атанасова. 

Гъбата ще бъде приготвена по два начина - панирана и задушена по Ведрински, сподели семейството. 

Пърхутката е интересен вид гъба, която има крушовидна или сферична форма, а размерът ѝ е много голям и рязко се различава от останалите видове гъби. Изглежда като голямо бяло кълбо насред поляната, а някои екземпляри дори достигат до големината на футболна топка.

Външната обвивка преминава през различни окраски през периода на растежа си. В началото е бяло, а след време покафенява и се разпада. Пърхутката бива няколко вида, като те се срещат на различни места – най-често в ниви и пасища, а някои от тя растат близо до иглолистни или широколистни дървета. Растат от пролетта до края на есента.

 

 

c