Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Министърът на туризма Евтим Милошев посети област Добрич

Областният управител организира среща между министър Милошев и представители на туристическия бранш, местните власти и образователни структури от област Добрич

Областният управител Румен Русев днес посрещна министъра на туризма Евтим Милошев, който бе на посещение в област Добрич. Поводът за визитата е на място да се види готовността за активния летен сезон, както и участие на министър Милошев в организираната от Българска телеграфна агенция и провела се на 31.05.2024 г. конференция в Албена на тема „БГ туризъм – лято 2024“.

Днес министър Милошев бе в Добрич и проведе работна среща с представители на туристическия бранш, местните власти и образователни структури, подготвящи кадри за туризма, организирана от областния управител Румен Русев. В срещата участва и председателят на Парламентарната комисия по туризъм Ертен Анисова.

Ръководителите на голф комплексите в областта, собственици и управители на хотелски комплекси и курорти изказаха благодарност за отмяната на нововъведенията в наредбата за водноспасителна дейности и поставиха на вниманието на министър Милошев нерешени проблеми.

Областният управител Р. Русев пое ангажимент да организира работна среща с бизнеса и ВиК, за да се намери решение в летните месеци водоподаването в курортите и хотелските комплекси да бъде максимално добро. Министър Евтим Милошев се ангажира да бъде разгледан въпросът с тежкотоварния трафик през ГКПП Дуранкулак. Доц. Тодор Радев ректор на Висше училище по мениджмънт обърна внимание, че визите за студенти, които искат да учат в България и, респективно през летните месеци да работят у нас, се бавят над половин година. Тук ангажимент да бъде направена промяна в Закона за чужденците в България – именно за студенти, извън ЕС, пое председателят на парламентарната комисия по туризъм Ертен Анисова.

Коментирани бяха конкретни случаи, бяха дадени препоръки – след кастриране бездомни кучета да не бъдат връщани в курорти, кметове да могат да записват в детски градини деца на работещи в туристическия сектор родители от други общини, в рекламата на региона и страната по-активно да присъстват възможностите за спорт, които предлагат комплексите в област Добрич.

Преди да отпътува министър Милошев се ангажира това да не е последна среща, като заяви категорично, че работи активно за добрата визия на българския туризъм. Той изрази увереност, че бизнесът ще съумее да привлече максимален брой гости и сподели, че на проведения на 31 май форум „БГ туризъм – лято 2024“ в Албена, е изведено послание за летния сезон - „В България си желан“.

Форумът в Албена, в който участва заместник областният управител Живко Желязков имаше основно за цел в дискусия да бъде изведен слогън, който медиите да транслират в публичното пространство през лято 2024 г.

c