Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Мъж е предаден на съд заради закани за убийство в условията на домашно насилие

Районна прокуратура – Видин предаде на съд 37-годишния К.Н. по обвинение за извършено престъпление за закана с убийство в условията на домашно насилие, предшествано от системно упражняване на психическо насилие, съобщиха от Апелативна прокуратура - София.
Обвиняемият К.Н. живеел повече от 12 години на семейни начала с П.К. заедно с дъщеря ѝ. След раждането на общото им дете мъжът започнал да злоупотребява с алкохол. В нетрезво състояние той я обиждал, отправял закани и упражнявал физическо насилие. С времето скандалите между двамата станали всекидневни, като той проявявал агресия, постоянно контролирал жената, включително за начина ѝ на обличане, за излизанията ѝ извън дома.
През март 2022 г. жената, заедно с децата, се изнесла от дома на обвиняемия. Въпреки това К.Н. всеки ден ѝ се обаждал по телефона, идвал пред входа на блока, където тя живеела, викал, вдигал скандали. Молел жената да се върне, а при отказите ѝ заплашвал нея и децата ѝ с убийство и палеж. Синът им бил свидетел на ставащото между родителите му, изпитвал страх да се среща с баща си. В случаите, когато бил вземан от него, бягал от дома му и се прибирал при майка си.
П.К. неколкократно е сигнализирала полицията за оказвания спрямо нея и децата ѝ психически тормоз. Впоследствие подала молба в съда за издаване на ограничителна заповед.
След пореден случай на отправени от К.Н. закани за разправа, пострадалата сигнализирала органите на реда. Под надзора на  Районна прокуратура – Видин е извършено разследване и извършителят е предаден на съд.
БТА припомня, че през лятото на миналата година в много градове на страната, както и във Видин, се състояха протести в подкрепа на 18-годишно момиче, жертва на насилие в Стара Загора. Протестиращите изразиха съпричастност към жертвите на домашно насилие и недоволство към административното придвижване на подобни сигнали и случаи. Те настояваха за промяна в законодателството и съдебна реформа.

c