Сряда, 26 юни 2024

26.06.2024

Последвайте ни

Мая Димитрова от БСП с парламентарен въпрос за подобряване на движението на ГКПП Кардам

Депутатът от Добрич от ПГ „БСП за България“ Мая Димитрова е задала на 20 април въпрос за парламентарния контрол към министъра на финансите Росица Велкова. Той касае състоянието на гранично-пропускателния пункт Кардам, организацията на движение в пункта, както и самата инфраструктура.

Във въпроса си тя посочва:

Компрометираното състояние на гранично-пропускателните пунктове на България е вече факт. Въпросът ми в частност е свързан със състоянието на гранично-пропускателния пункт Кардам, организацията на движение в пункта, както и самата инфраструктура.

На 20.01.2023 г. експерти са направили огледи и са инспектирали граничния пункт с цел да бъдат предложени мерки за предприемане на действия по подобряване организацията на движение и инфраструктурата на ГКПП.

В момента движението вход и изход към и от България се осъществява по трасето, определено за преминаване на товарни автомобили. Трасетата, определени за леки автомобили и автобуси, са затворени и неизползваеми, входът към България реално е затворен. Входът и изходът се осъществяват по двулентов път, което създава неудобство за пътуващите и е реална предпоставка на ПТП.

В тази връзка въпросът ми към Вас е: Предприети ли са мерки и предприети ли са действия за подобряване на организацията на движение и инфраструктурата в гранично-пропускателен пункт и, ако са предприети действия, на какъв етап са?

Трябваше да получа отговор в парламентарна зала на 28 април. За съжаление министър Велкова не дойде в парламента под предлог, че е в командировка. Но вероятно от зададения въпрос има ефект, тъй като от медиите научавам, че ще бъде отворено още едно платно на КПП Кардам за облекчаване влизането и излизането през гранично пропускателния пункт, посочи Мая Димитрова.

Припомняме, че на брифинг вчера областният управител Здравко Здравков съобщи, че до няколко дни ще бъде пуснато в експлоатация ново трасе с дължина около 100 метра, което ще облекчи трафика през граничен контролно-пропускателен пункт „Йовково“,

c