Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Мария Габриел: Съвместните инвестиции в наука и иновации са стратегически за ЕС и Сърбия

Българският еврокомисар Мария Габриел и министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич откриха в Нови Сад новата сграда на института за научни изследвания „BioSense“. Това е първият по рода си център за върхови постижения в науката и иновациите в Сърбия и първи в региона на Западните Балкани. В събитието се включиха и зам. министър-председателят на Сърбия и министър на културата Maja Gojkovic и министрите на науката Jelena Begovic, на инвестициите Marko Blagojevic, на образованието Branko Ruzic, на земеделието Jelena Tanaskovic, на европейската интеграция Tanja Miscevic и на телекомуникациите Mihailo Jovanovic.

„Институтът за научни изследвания „BioSense“ е пример как с инвестиции и сътрудничество на европейско и национално ниво се постигат конкретни резултати в полза на науката и иновациите. С инициативи като днешната открояваме три основни аспекта. На първо място е нуждата да дадем повече възможности на младите учени, за да изберат да останат и развият кариерата си в Сърбия и в Европа. Второ, инвестициите в наука и иновации в сектора на земеделието са стратегически за справяне с предизвикателствата на зеления преход. Трето, фокусирайки се върху биотехнологиите и земеделието, институтът е с потенциал да допринесе съществено за целите на новата европейска иновационна програма“, заяви българският еврокомисар.

Сърбия е активен участник в европейските програми за наука, образование и иновации. От 2021 г. досега са изпълнени повече от 1 300 проекта по програма „Еразъм +“, в които са се включили над 650 сръбски организации. Освен това, броят на проекти от Сърбия в програма „Хоризонт Европа“ се е увеличил двойно през 2021 г. спрямо предходни години. Институтът за научни изследвания „Biosense“ участва в 36 проекта по програма „Хоризонт Европа“.

Мария Габриел привлече вниманието и към възможностите, създадени от инициираната от нея иновационна програма за Западните Балкани, която има важна роля за икономическото и социалното развитие на региона и укрепването на регионалното сътрудничество. Следващата среща с държавите от Западните Балкани, на която ще се обсъди напредъка и новите конкретни съвместни инициативи, ще се проведе през юни в Скопие.

„Науката и иновациите са ключови за партньорството на Европейския съюз и Сърбия. С програми като „Еразъм +“ и „Хоризонт Европа“ подкрепяме научните изследователи, иноваторите, младите хора. Днешната среща и откриването на новата сграда на института „BioSense дава много заряд за бъдещи успешни инициативи“, заключи комисар Габриел.

c