Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

Ученици от СУ "Св. Кл. Охридски" Добрич представиха България на специална сесия в Европейския парламент

24 ученици от СУ „Св. Климент Охридски“, гр. Добрич, представиха достойно България в Европейския парламент в Страсбург (Франция), с участието си в значимата за развитието на европейската младежка програма „Евроскола“.

На 11.04.2024 г. те имаха възможност да се запознаят с парламентарните практики на евродепутатите, съвместно с ученици от 26 училища в цяла Европа. Срещата започна с видеопоздрав от президента на Европейския парламент – Роберта Мецола и онлайн видеовръзка с вицепрезидента – Димитрис Пападимолис, на когото в реално време можеха да бъдат задавани въпроси от участниците.

По време на първия етап от събитието климентовци бяха сред най-активните, като се включиха в дискусиите за: равенството между половете, правата на жените, насилието над тях, семейните ценности, образованието в училищата, ролята на младите хора в новата система на управление и тяхната подготовка преди встъпване в длъжност.

В следобедната сесия учениците влязоха в ролята на истински евродепутати. Те трябваше да дебатират и гласуват по значими казуси, свързани с фундаменталните ценности на Европа.

С представянето си, учениците показаха, че са сред най-подготвените и ангажирани със знанията си за Европейския съюз. Готови да бъдат бъдещите ни евродепутати!

„Горди сме, че нашите ученици се представят толкова успешно не само в областите на изкуствата и чуждоезиковото обучение, но и с активната си гражданска позиция като част от европейското семейство!“ – сподели директора на училището Силвия Димитрова.

c