Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Лошото време и екстремните метеорологични явления в Германия струват на застрахователите 4,9 млрд. евро през тази година

Наводненията, градушките и други екстремни метеорологични явления са причинили на германските застрахователи загуби в размер на 4,9 милиарда евро за 2023 г. Това е с 900 милиона евро повече спрямо предходната година, предаде ДПА, позовавайки се на изявление на Асоциацията на германските застрахователи.
Загубите идват от застраховки за покриване на щети от природни бедствия, нанесени на жилища, жилищно обзавеждане и техника, предприятия и моторни превозни средства.
Бурите през летните месеци бяха особено силни. През август те нанесоха щети на обща стойност 1,5 млрд. евро, което е почти една трета от общата сума. Бурите имаше и през юни, като те причиниха щети тогава в размер на стотици милиони евро, съобщи асоциацията. Щетите, причинени от бури и градушки, съставляват най-големия дял от разходите на застрахователите през приключващата година. Тези щети попадат към имуществените вреди на обща стойност 2,7 млрд. евро.
Наводнения и други природни бедствия са причинили щети на стойност 900 млн. евро, малко под средната стойност. Според Асоциацията на германските застрахователи обаче щетите, нанесени на моторни превозни средства, са над дългосрочната средна стойност и възлизат на 1,3 млрд. евро.
 
 

c