Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Лидерът на френските консерватори призова крайнодясната партия "Национален сбор" да се коалира с тях

Лидерът на партия "Републиканците" във Франция Ерик Сиоти призова крайнодесния "Национален сбор" на Марин Льо Пен да се коалира с тях на предстоящите парламентарни избори, предаде Ройтерс.  
"Говорим едни и същи неща, затова нека спрем да си въобразяваме, че сме в опозиция", каза председателят на консервативната партия пред телевизия Те Еф 1. "Това е желанието на по-голямата част от нашите избиратели. Те ни казват: "сключете споразумение", допълни  Сиоти. 
Очаква се "Национален сбор" да се превърне в най-голямата политическа сила след предсрочните избори, които ще се произведат след три седмици. Възможно е обаче партията на Льо Пен и да не получи абсолютно мнозинство в парламента и поради това "Национален сбор" търси съюзници и веднага приветства думите на лидера на "Републиканците".  Така наложеният от десетилетия насам консенсус между традиционните партии във Франция да се обединяват, за да не допускат крайната десница до властта, започва да изглежда все по-крехък, коментира Ройтерс.
"Републиканците" и политическите движения, от които те произлизат, са наследници на партиите на Шарл дьо Гол и Жак Ширак, управлявали страната през голяма част от модерната ѝ история. Но днес оглавяваната от Сиоти партия е само сянка на предшествениците си, разполага с малко места в парламента и нейни ключови представители преминаха в редиците на центристката партия на президента Еманюел Макрон или в крайната десница. 
Има и други традиционни партии от левицата и десницата, чието влияние отслабна, откакто Макрон за първи път спечели президентските избори през 2017 г.  
Оливие Марлекс, който оглавява парламентарната група на "Републиканците" в Националното събрание (долната камара на парламента), заяви в социалната мрежа "Екс":  "Изказването на Сиоти е валидно само и единствено за самия него, той трябва да подаде оставка като лидер на "Републиканците". 
Лагерът на Макрон също реагира бързо на днешния призив на Сиоти и определи думите му като "срамни". Според вътрешния министър Жералд Дарманен предложението за коалиция с "Национален сбор" напомня на сключените през 1938 г. споразумения между Франция, Великобритания и нацистка Германия.  
Всички френски партии бързат да намерят съюзници, като същевременно се опитват да се предпазят от разпад. Те водят надпревара с времето, след като Макрон обяви предсрочни избори заради слабото представяне на партията му на вота за Европейски парламент. 
Решението на държавния глава предизвика поевтиняване на еврото и на френските акции.

c