Петък, 18 октомври 2024

18.10.2024

Последвайте ни

Лекар от Добрич: Природосъобразният начин на живот е ключов за здравето на мозъка

Мозъчно-съдовите заболявания са най-честата причина за хоспитализация

Мозъчно-съдовите заболявания са най-честата причина за болнично лечение, сподели началникът на Неврохирургията в МБАЛ Добрич д-р Диян Хинков. "Запушване на кръвоносни съдове в мозъка и кръвоизливи са най-честата мозъчна патология," обяснява той, като добавя, че честотата на тези заболявания се увеличава с възрастта.

Отбелязваме Световния ден на мозъка 

Освен възрастта, придружаващи заболявания като захарен диабет, хипертония и висок холестерол също допринасят за риска от мозъчно-съдови заболявания. Д-р Хинков подчертава значението на температурните колебания като фактор: "Температурните колебания също влияят много върху кръвотока. Всякакви екстремни стойности на температурата биха повлияли."

Мозъкът е изключително чувствителен към нивата на кислород и глюкоза, използвайки 20% от кръвотока на тялото, въпреки че представлява само между три и пет процента от неговия обем.

Редовните профилактични и неврологични прегледи са от ключово значение за ранното откриване на мозъчни заболявания. "Доплеровата сонография на сънните и вертебралните артерии може да предостави информация за кръвотока към мозъка," обяснява д-р Хинков. Мозъкът разполага с добри компенсаторни механизми, но при рязко прекъсване на кръвотока тези механизми не успяват да задействат навреме.

Природосъобразният начин на живот е ключов за поддържане на здравето на мозъка. Избягването на вещества, които предизвикват съдов спазъм, като алкохол, цигари и някои наркотици, е от съществено значение. Ограничаването на наситените мазнини в диетата също може да има положителен ефект.

Иновациите в неврохирургията значително подобряват лечението на мозъчни заболявания. "Инвазивната ендовазална неврохирургия е безкръвен метод за лечение," споделя д-р Хинков. Този метод включва влизане през артериален съд със сонда под рентгенов контрол, което позволява селективно поставяне на стент или затваряне на руптури на мозъчни аневризми. Функционалната неврохирургия също набира скорост, елиминирайки епилептични огнища.

Всякакви неврологични прояви не трябва да бъдат игнорирани, особено при хора над 50 години или при тези с други заболявания като захарен диабет и сърдечна недостатъчност. Симптомите могат да включват замъгляване на съзнанието, генерализирани епилептични гърчове, изтръпване на крайници, слабост, залитане и загуба на зрение. "Никога не трябва да се отхвърля каквато и да е неврологична проява," предупреждава д-р Хинков.

Особено в горещините, възрастните хора трябва да избягват работа на открито и да се разхождат само сутрин или вечер. "Разходките да са надвечер или сутринта, с шапка и студена вода," препоръчва д-р Хинков. Важно е да се внимава с физическите натоварвания през летните дни, за да се предотвратят нежелани здравословни проблеми.

c