Петък, 18 октомври 2024

18.10.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден на мозъка

Световният ден на мозъка е ежегодно здравно събитие, което се отбелязва на 22 юли през последните десет години, по инициатива на  Световната федерация по неврология (WFN). Целта е да се повиши осведомеността и изследването на мозъчните заболявания, които засягат хора по целия свят.

През 2024 г. темата на Световния ден на мозъка е „Здраве и превенция на мозъка“. Темата обхваща мисията за справяне с рисковите фактори за неврологични заболявания, като подчертава значението на ранното откриване и ефективно управление и разпространява глобално образование относно стратегиите за превенция.

Мозъкът е най-сложният орган и един от най-важните органи в човешкото тяло. Изграден е от милиарди неврони и е част от централната нервна система, която управлява всичко в тялото - от сетивата до мускулите. 

Здравият мозък е много важен за дълъг и пълноценен живот. Благодарение на него ние можем да говорим, мислим и се движим. На него се дължат способностите ни за запомняне, учене и концентриране. 

С напредване на възрастта опитът и знанията ни поддържат активността на мозъка, като той може да се развива и учи. При всеки човек мозъкът се променя с възрастта и психическата му функция също се изменя заедно с него. Това е нормално. 

Мозъкът обаче може да бъде засегнат от заболявания или увреждания, които да ни попречат да живеем живота, който искаме. 

 

c