Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Лазаровден - празникът, който сплотява хората в квартал Рилци (+снимки)

Малките лазарки изпълват с усмивки домовете на възрастните в квартал Рилци във време на Лазаровден

В квартал Рилци в град Добрич всеки Лазаровден е специален. Това е денят, в който момичетата се обличат с най-красивите си рокли, за да отпразнуват красивия български празник. Лазаровден е денят, в който всички вярваме, че пролетта ще дойде скоро, че здравето и щастието ще бъдат с нас.

В този ден църквата на квартала се превръща в събирателна точка за малките лазарки. Традиционно свещеникът благославя децата и ги миропомазва. Най-малките лазарки се радват на този момент, защото това е тяхното първо участие в тази древна българска традиция. По-големите поемат ръководството и изпяват традиционните песни за Лазаровден.

След църковната церемония момичетата образуват групи и обикалят квартала. Навсякъде, където отидат, те изпълват въздуха с песните си. Лазарките изпълняват традиционни песни, като "Лазарова", "Лазариче". Носят свещички и наричат за здраве и благоденствие на домакините.

Когато лазарките посетят дома на някой възрастен жител, емоциите във въздуха са специални. Старите хора ги посрещат с отворена душа и ги даряват с яйца, лакомства и парички. Това е начинът им да покажат своята подкрепа и уважение към младите лазарки. Във всеки дом лазарките се посрещат с топла усмивка и гостоприемство.

Тази традиция се превръща в нещо повече от просто обичай. Тя е начин на хората да покажат своята култура и наследство, да споделят радостта и щастието със своите съседи и приятели. Лазаровден е деня, в който всички се обединяват около една обща цел - да пожелаят здраве и берекет на всички.

c