Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Кукери гониха злите сили в центъра на Добрич (СНИМКИ)

Кукерите от ПФА “Добруджа” гониха злите сили в Добрич със своято кукерско хоро. В него се включиха граждани и децата от танцовия ансамбъл.

Кукерите бяха с пищни костюми, отрупани със звучни чанове и страшни маски.

Ритуалът продължи с кукерски игри в АЕМО “Стария Добрич”, като част от възстановката на различни ритуали, свързани със Сирни Заговезни или Неделя Сиропустна на всеопрощението. 

Кукерите са се появявали в чест на настъпващата нова година по време на Сирни Заговезни, т.е. в началото не на календарната, а на земеделска година, свързано с разораването на нивите. Обичаят Кукерство символизира заминаването на зимата и възвръщането на новия живот с настъпването на топлите дни и е един от най-древните по нашите земи, води началото си от преди 6000 години. По времето на траките се отбелязва в дните на древния гръцки бог на виното и веселието Дионис. В древните времена поклонниците на Дионис се наричат сатири и силени, първообрази на по-късно появилите се кукери. Сатирите се изобразяват като брадати мъже с дълги животински уши и кози крака. Звънът и шумът, които създават кукерите, имат също своето обяснение и идва от шума от удрянето на щитовете и мечовете на критските курети. Това са пазителите на малкия Зевс /бащата на бог Дионис/. Куретите танцуват бойни танци, с които е трябвало да заглушат плача на новородения Зевс и да отклонят вниманието на Кронос, известен с това, че изяжда децата си. 

Самата дума „кукери” също е с тракийски произход и означава „високи, маскирани хора”. Повечето участници в кукерските игри носят високи шапки /понякога над 2 метра/. Коренът на думата кукер „кук” и по-древната й форма „каук” означава „височина, кривина, високо място”. От „каук” идва обяснението на името на планината Кавказ. Подобна дума има и в литовския език „каукарас” означава „връх на планина”.

c