Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Традициите на Сирни Заговезни оживяха в "Стария Добрич" (СНИМКИ)

Десетки жители и гости на  Добрич се събраха в центъра на града и в АЕМО “Стария Добрич”, за да вземат участие в кукерското хоро и отбелязването на Неделя Сиропустна на всеопрощението или Сирни Заговезни.

Празненствата започнаха с кукери от ПФА „Добруджа“ на площад “Свобода” и техния танц със звучните чанове. С тях и със страшните си маски те прогониха злите духове.

След това всички се отправиха към етнографския комплекс “Стария Добрич”, където се състоя възстановка на различни ритуали, свързани със Сирни Заговезни –  кукерски игри, сирнишка трапеза, хамкане, хвърляне на стрели, прескачане на огън и сирнишко хоро. Най-емоционален празникът бе за най-малките, които искрено се забавляваха с хамкането и прескачането на огън.

По традиция програмата бе в изпълнение на музиканти и танцьори от Професионалния фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов, хореограф Коста Костов и музикален ръководител  Живко Желев и Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов, пом.-ръководител Данаила Петрова и ръководител на оркестъра Николай Иванов.

c