Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Куба ще участва като трета страна в делото на Република Южна Африка срещу Израел пред Международния съд

Куба ще участва в производството, започнато от Република Южна Африка (РЮА) срещу Израел пред Международния съд, съобщи днес кубинското правителство, цитирано от Франс прес.
"Куба реши да участва като трета страна в жалбата на Южна Африка срещу Израел пред Международния съд", заяви кубинският външен министър Бруно Родригес в социалната мрежа "Екс".
Според Родригес Куба "ще подкрепи пред главния съдебен орган на ООН обвинението в нарушение на Конвенцията за геноцида", извършвано, по думите на министъра, от Израел в Газа. 
Трета държава, която не е страна по спора, може да представи свои равностойни аргументи в подкрепа на тълкуването на Конвенцията за геноцида, посочва АФП.
"Куба ще се възползва от правото си да представи като трета страна своето тълкуване на нормите на конвенцията, които Израел грубо е нарушил чрез действията си в незаконно окупираната палестинска територия в ивицата Газа", се казва в комюнике на кубинското министерство на външните работи.
Хавана предприе тази инициатива "в съответствие с нейния твърд и постоянен ангажимент да подкрепя и да допринася колкото е възможно повече за легитимните международни усилия за прекратяване на геноцида, извършван над палестинския народ", допълва министерството.  
През януари Международният съд, който беше сезиран от РЮА в края на декември, нареди на Израел да направи всичко възможно, за да предотврати всеки акт на геноцид и да допусне хуманитарна помощ в ивицата Газа, но не стигна дотам да разпореди прекратяване на огъня. 
На 24 май Претория отново поиска от Международния съд да нареди на Израел да спре "незабавно" военната си офанзива в Рафах и съдът удовлетвори това искане. Съдът обаче все още не се е произнесъл по съществото на делото - обвинението, че Израел нарушава Конвенцията на ООН от 1948 г. за геноцида.
Няколко латиноамерикански държави, сред които Колумбия и Мексико, вече се присъединиха към делото на РЮА пред Международния съд или заявиха намерението си да го направят, какъвто е случаят с Чили. Ирландия също изрази готовност да се присъедини към делото, отбелязва АФП.

c