Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Кръгла маса в Добрич търси решение на проблемите на младите роми в града (СНИМКИ)

В Международния ден на ромите – 8 април представители на читалища от Добрич и Варна, общински съветници от Добрич и Добричка, Националното сдружение на сираците в България, трудови медиатори от Дирекция “Бюро по труда” и неправителствения сектор, както и експерт от Областна управа Добрич обсъдиха проблемите на ромската общност.

Срещата се организира от НЧ "Романо дром - 2002" в конферентната зала на Младежки дом Добрич и е под надслов “Младите роми: Проблеми и предизвикателства пред тях”

Сред проблемите, които изразиха организаторите са, че ромите не учат, няма представители в общинска и държавна власт от този етнос, а след като вече има напредък в образованието, все още младите роми не са желани и това демотивира.

Участниците в кръглата маса от общностите заявиха, че дискриминацията е един от бичовете на хората – да разделят. Тя няма шаблон и е навсякъде – не само при ромите, а в различните прослойки на обществото и в различните професионални отрасли. “Въпросът е “Аз приемам ли я?”. Това и на духовна основа не е нормално. Злоба е. Разваля се душевния мир, тормозиш се отвътре”, каза представител на НЧ “Явим 2004” Варна.

Държавата не си е на мястото във всички системи – и в образованието, и в здравеопазването, посочиха представители на медиаторския сектор. “Когато хората идват при нас, те имат най-вече проблеми в образованието, здравеопазването и намирането на работа”, казаха те.

За проблеми в средата и лошия пример, който наблюдават младите роми, заговори председателят на Постоянната комисия по култура, вероизповедания и етнически въпроси към Общински съвет Добрич арх. Надежда Пампорова. Тя посочи, че при срещите си в институции, които се занимават с деца от ромски произход, самите деца споделят очакването си да забогатеят от незаконни "професии". Доброволчеството за занимания с децата в домовете е с минимален резултат. “Децата трябва да излизат от тези места и да се срещат с хора от различни общности, което е трудно осъществимо въпреки липсата на всякакъв режим”, каза тя.

c