Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Конференция „Земеделски практики в полза на климата и околната среда"ще се проведе в Добрич

Конференция на тема „Земеделски практики в полза на климата и околната среда" ще се проведе в рамките на XXX-то изложение „Селското стопанство и всичко за него” – Добрич. Тя се организира от Европа Директно Добрич и групата за Ноу-Тил България, със съдействието на "Добрички панаир" АД, като покана е отправена до земеделски производители, фирми от областта на селското стопанство, агрономи, ученици, студенти и любители. Акцент в нея ще бъде Ноу-тил или т.нар. безоранно земеделие.

Форумът ще се проведе утре, 31 август, от 11 часа, в зала „Добротица“, СК „Простор“.

Във форума ще участва заместник министърът на министерството на земеделието Георги Събев. Той ще говори за това какво да очакват земеделците от Плана за възстановяване и механизма за възстановяване и устойчивост („Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход в селското стопанство“ и „Дигитализация на процесите от фермата до трапезата“) и как ще се  разграничават от Програмата за развитие на селските региони.

Основи на биодинамичното земеделие ще представи Димитър Стоянов - чичо Митко. По темата „Горите в България и ползите на ветрозащитните пояси“ ще говори Йордан Петров. Видове компост и как се прави и как се прилага ще представи Karl Van Rooyen от Южна Африка.

Другите теми на форума са „Програма EWA на EIT Food в България в подкрепа на жените предприемачи в сектора на агрохраните“, която ще презентира  Ралица Жекова, Изпълнителен директор на Регионална агенция за предприемачество и иновации Варна (РАПИВ); Дигитализация на зърнобазите и стопанствата - ключ към устойчиво земеделие,  Как правилно да направим прехода към Ноу Тил, „Иновации в земеделието съгласно Зелената сделка“, „Как Ноу Тил решава проблемите с вредителите и болестите“, „Биотехнологии за Ноу Тил - Подобряване структурата и биологичната активност“.

Сред лекторите са Russel Hedrick (Северна Каролина) и Dwayne  Beck - Основател на институт в Южна Дакота, които ще се включат онлайн.

Световната организация по прехрана и земеделие (ФАО) определя Ноу-Тил /No-Till/като консервационно земеделие. Това е подход за управление на агро и екосистемите за подобряване на устойчивата производителност, повишена печалба и продоволствена сигурност, като същевременно се запазва и подобрява ресурсната база и околната среда. То се характеризира с три основни принципа – минимално механично обезпокояване на почвата, постоянно покритие на почвата с органична материя, диверсификация на културите, отглеждани последователно и/или в асоциация. Тези принципи са универсално приложими за всички земеделски райони и почви. 

c