Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

Компо води децата от ОУ „Христо Ботев“ в с. Зърнево по пътя на компостирането

Имате ли все още неизползвано пространство на открито в двора? Как да го използват научиха децата от ОУ „Христо Ботев“ в с. Зърнево. Те, заедно със своите преподаватели, участваха в образователна работилница по проект „Партньорства за развитие“. Той е финансиран по Оперативна програма „Добро управление“. Проектът се осъществява от Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" в партньорство с Община Тервел.

 Децата научиха, че компостната купчина предлага много възможности да се наблюдават циклите на природата. Как природата чисти своите „отпадъци“? Много животинки помагат за разлагането на стари листа, като например компостните  червеи. Следователно те са много важни за нас хората. Ако децата използват получения компост, за да поддържат собствените си зеленчукови лехи, те ще разберат, че органичните отпадъци влизат в „цикъла на живота“. В допълнение, ще отгледате зеленчуци, които щадят природата и климата.

Кампанията обхваща деца от 9 детски градини и ученици от 7 начални, основни и средни училища, намиращи се на територията на общината. Тази целева група учи най-бързо, няма изградени навици и поради това най-лесно приема новостите. Затова с нея се провеждат 16 образователни работилници и се предоставят компостери.

В игра децата ще научат какво е компост, за какво служи той, как се получава. Чрез децата кампанията ще достигне до  домакинствата, за да се включат жителите на община Тервел в нея  и да се намали отпадъкът на ниво домакинство и да се постигнат ефектите.

 

От депото за отпадъци са осигурени компостери за детските градини и училищата, а също компост за предоставяне на ромските семейства, който се произвежда в депото. Общината има ангажимента да ги достави от регионалното депо в с. Стожер до местата за провеждане на кампанията.

 

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c