Неделя, 28 април 2024

28.04.2024

Последвайте ни

Комплекс, изграден с европейски средства, предоставя здравни, социални и образователни услуги на малцинствени общности в Лом

Интегрираният комплекс за социални, образователни и здравни услуги на малцинствени общности в Лом, изграден наскоро по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи“, към момента предоставя услуги на 720 души от ромската общност, съобщи по време на информационен ден ръководителят на проекта Альона Арсенова от Община Лом, цитирана в съобщение на общинската администрация.
Здравни услуги в комплекса в последната година са получили около 1300 роми, а 100 са обучени за търсене на работа. Повече от 200 безработни са консултирани за работа, а много от тях са преминали през мотивационни обучения. В наставничество и менторство са включени 74 деца. Към комплекса активно действат две създадени структури - Съвет за общностно развитие и Група активни застъпници.
С цел повишаване на компетентността за работа в мултикултурна среда и за преодоляване на стереотипи и дискриминационни нагласи са обучени 62-ма педагози.
Интегрираният комплекс за услуги е изграден по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година. Проектът е на стойност 704 172 евро, като 85% от сумата е от Европейския съюз, а националното съфинансиране е в размер на 15%. 
Проектът се изпълнява от съвместно от Община Лом, фондация „Рома-Лом“ и Save a Child от град Трондхайм в Норвегия. 
От Общината съобщиха за БТА, че по проекти на Община Лом, фондация „Рома“- Лом, и фондация Save a Child – Норвегия, в Лом са изградени два съвременни центъра за подпомагане на хора от малцинствените групи. Единият е интегрираният комплекс за социални, образователни и здравни услуги, а другият е Център за комплексен модел за образование и грижи в ранна детска възраст. В него през последната година е оказана помощ на около 350 деца на възраст до шест години и на около 200 родители. Вторият проект е на стойност 461 642 евро и се финансира от същите източници.

c