Вторник, 21 май 2024

21.05.2024

Последвайте ни

Книгата „Епохата на автократите“ от Гидиън Рахман ще бъде представена на 4 април

Книгата „Епохата на автократите“ от Гидиън Рахман ще бъде представена на 4 април в литературния клуб „Перото“. В събитието участие ще вземат Свилен Спасов, доц. Георги Лозанов и Ирина Недева, съобщават организаторите.
В тома си авторът изследва как и защо след началото на новото хилядолетие една след друга столици като Москва, Пекин, Делхи, Бразилия, Будапеща, Анкара, Рияд и дори Вашингтон се оказват превзети отвътре по наглед демократичен път, който обаче отвежда до установяване на власт на лидери със силни диктаторски наклонности, разказват издателите от „Сиела“.
Според тях политическите фигури, описани в книгата, са националисти и социални консерватори, които у дома публично се определят като защитници на „обикновените хора“ срещу „глобалните елити“, а навън се представят като олицетворение на цели нации. И както винаги е било - насърчават създаването на култ към личността си, а най-страшното е, че тези лидери се изкачват до властта не само в традиционно авторитарни общества, но и в сърцата на либералните демокрации, пишат още от „Сиела“.
В „Епохата на автократите“ Рахман търси какво е общото в тази антидемократична вълна и какви са връзките между тези автократи. В своето изследване той посочва общите теми, чрез които те създават пропаганда, разсъждава върху глобалните тенденции и до какви крайности могат да доведат те.
/ ГН

c