Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Кметът на Стожер и синът му в секцията, застъпник помагал да се гласува, полицаят липсвал

По сигнал РИК установи извършено нарушение в секцията в село Стожер

Районната избирателна комисия в Добрич установи, че в секцията в село Стожер се извършва нарушение на Изборния кодекс от кмета на селото, неговия син и застъпник  на ДПС. Проверката е извършена по сигнал на застъпник от ПП „Величие“. В него се твърди, че в секцията има „перманентно присъствие на кмета на селото, неговия син и други лица“, които са както пред входа на сградата, така и пред избирателната секция. Твърди се, че „там те разговарят с хората на матерен език“, като естеството на разговора е непонятно за подателката на сигнала. Същата е наблюдавала и случаи, когато гласуващите не са знаели с колко бюлетини да гласуват и им е било помагано от тези лица. Това е породило съмнение у подателката на сигнала за евентуални нарушения, т.е. за „организиран или контролиран вот“.

След разговор на представители на РИК с членове на секционната комисия твърденията в сигнала се потвърждават. При проверката са открити кметът, неговият син, както и застъпник в секцията, който пред проверяващите въвел трима граждани в изборното помещение, за да гласуват.

Проведен е разговор с кмета на с. Стожер и с неговия син, които казват, че просто са разговаряли с граждани на населеното място. При проверката полицаят, охраняващ изборното помещение, също не е установен на работното си място, става ясно от решението на РИК. С него се указва на кмета на с. Стожер Илко Мариянов Митков, неговия син Икбал Илков Мариянов, и регистрирания застъпник в секция 60 от ДПС да спазват стриктно разпоредбите на Изборния кодекс и да не допускат извършване на други нарушения. Решението подлежи на обжалване пред Централна избирателна комисия.

c