Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Кметът на Добрич да подаде оставка, призоваха от "Възраждане" в Общинския съвет

Нивелин Радичков, МК ДБГ: „Възраждане“ пренебрегва волята на избирателите и търси конфронтация

По време на редовното заседание на Общинския съвет общинските съветници от „Възраждане“ призоваха за оставката на кмета на Добрич Йордан Йорданов, като предложиха декларация, която да бъде гласувана от колегите им в съвета.

Самият Йордан Йорданов не присъства на сесията днес.

Декларацията беше прочетена от председателя на групата на „Възраждане“ Георги Джендов, който посочи "някои от най-сериозните провали на кмета за последните месеци".

В декларацията се изтъква, че Добрич преживява едни от най-мрачните времена в своята история, които застрашават както настоящето на жителите, така и бъдещето на техните деца. Тъмна епоха, застрашаваща да погълне както настоящето на всеки един добричлия, така и бъдещето на децата ни“, се казва в документа.

Джендов припомни за транспортния хаос, който обхвана Добрич преди няколко дни и засегна хиляди граждани. Той подчерта "провала на гръмките обещания за изграждането на Индустриален парк, който в крайна сметка няма да бъде реализиран, тъй като проектът на Общината дори не е бил допуснат за техническа и финансова оценка", посочи той.

Тези два конкретни и изключително сериозни провала са основанието, на което стъпваме, за да призовем кмета от изпълняващ по документи длъжността кмет на град Добрич, да постъпи достойно и отговорно, подавайки оставка“, завърши Джендов.

Декларацията получи отговор от общинския съветник МК ДБГ и бивш председател на Общинския съвет  Нивелин Радичков.

"През последните седмици за пореден път ставаме свидетели как личните и партийни интереси на някои колеги надделяват над това да се работи в полза на обществото. Очевидно за колегите от „Възраждане“ работата в Общинския съвет не е работа в полза на града и гражданите, а време за политиканстване, чисто и нахално незачитане волята на избирателите. Колегите от „Възраждане“ явно забравят, че преди 6 месеца добричлии им отредиха четвърто място в изборите за Общински съвет, на четвърто място и на последните парламентарни избори, което стана ясно и показва ролята им към избирателя. Очевидно пренебрегвайки волята на избирателя, от „Възраждане“ провеждат политика на системнa и постоянна конфронтация на принципи, идеология, идоли и дори конкретни политики на база личностно отношение."

Радичков продължи, като адресира конкретно Георги Джендов:

"Колега Джендов, вие получихте личен вот от гражданите на Добрич, по-добър от този на вашата партия. Заявихте, че ще работите за града, ще подкрепите добрите решения. Така беше, нали? Ще бъдете и конструктивен. Това, което виждаме от вас, е робско подчинение на заръките на партийните ви лидери. Вместо да водите, оставяте вас да ви водят. Вместо да сте пример, излагате се заедно с тях".

Декларацията на общинските съветници от „Възраждане“ не беше подложена на гласуване, защото това не е предвидено от нормативната база. Председателят на Общински съвет Добрич Красимир Николов посочи, че се гласуват декларации, от които се поражда последващо правно действие, а политическите декларации не са такива.

c