Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Канада се присъединява към програмата „Хоризонт Европа“

Канада се присъединява към разрастващата се група държави извън ЕС, които са част от програмата на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“. Чрез тази стъпка канадските изследователи и организации ще работят със своите колеги от ЕС по широкомащабни проекти за справяне с глобалните предизвикателства в ключови области.

Споразумението между ЕС и Канада се подписва днес от комисаря по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова и министъра на иновациите, науката и промишлеността на Канада Франсоа-Филип Шампан.

Комисар Иванова заяви: „Предизвикателствата, пред които сме изправени, са глобални, следователно трябва да работим заедно, за да се справим с тях. Сърдечно приветствам Канада в програмата „Хоризонт Европа“. С тази стъпка укрепваме връзките на ЕС с доверени партньори, които имат солидна научна база и убедителна поредица от резултати в изследванията и иновациите. Сега можем да дадем на най-блестящите ни умове възможността да се обединят и да работят по съвместни решения за бъдещето.“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо обявиха приключването на преговорите за асоциирането на Канада към стълб II на „Хоризонт Европа“ на срещата на високо равнище между ЕС и Канада на 24 ноември 2023 г. Днес те приветстваха съобщението чрез съвместно изявление.

Канада е асоциирана към стълб II на „Хоризонт Европа“, който финансира съвместни научноизследователски проекти и е насочен към климат, енергетика, цифрова икономика и здравеопазване. Канадските субекти вече могат да участват в научноизследователски консорциуми на световно ниво и ще могат да бъдат финансирани пряко от програмата, а Канада ще участва със свой принос към нейния бюджет.

c