Понеделник, 17 юни 2024

17.06.2024

Последвайте ни

Кампания „Седмица на здравето“ ще се проведе от 3 до 7 април в Добрич

За първи път учениците ще могат да участват в симулация с нарко очила и да си направят скрининг за Хепатит С

Традиционната вече за Добрич кампания „Седмица на здравето“ ще се проведе от 3 до 7 април. Събитията, които тя ще включва, представи на брифинг днес заместник-кметът д-р Емилия Баева.  

Два последователни дни от 12 часа до 14 часа на пл. "Свобода" в Добрич медицинските сестри от здравните кабинети, заедно с доброволци на Български червен кръст (БЧК), ще измерват кръвна захар, кръвно налягане, а за първи път ще има и скринингов тест за Хепатит "C". Те ще дават и  здравни съвети и ще раздават  брошури. За целта всички желаещи могат да посетят фургона на БЧК.

За първи път Превантивно-информационният център към Общинската комисия за наркотични вещества закупи т.нар. симулационни нарко очила и ще се правят демонстрации с ученици от 9 до 12 клас. С тях човекът, който ги е поставил, има преживяване, каквото би било, ако е под влияние на наркотични вещества, най-често на дрога, но и алкохол. Идеята е да видиш как изглежда околният свят. Това е с цел отново да обясним на учениците, каква е вредата и, по-скоро, опасността от това да излезем на пътя, употребявали наркотични вещества“, обясни д-р Баева.

На всички ученици, навършили 18 години, ще се предложи бърз скринингов тест за Хепатит C. На територията на нашата община има общо 920 ученици, навършили 18-годишна възраст, колко ще могат да бъдат изследвани. Осигурени са тестове за тях, като изследванията ще се извършат от медицинските сестри в съответното училище в здравния кабинет.  

Ще има събития в Регионалната библиотека, в Художествената галерия, във всички социални услуги. В детските градини ще има забавна игра "Здравеландия", организирани са спортни турнири в училищата.

Дни на отворени врати ще имат общинските лечебни заведения (ДКЦ 1, ДКЦ 2 и Центъра на психично здраве).

Сред съпътстващите дейности са Алея на здравето,  кампании в училищата във връзка с борбата със затлъстяването, тютюнопушенето, гръбначните изкривявания, употребата на наркотични и психотропни вещества.

На 4 април проф. Ара Капрелян, специалист нервни болести, ще преглежда от  17:30 до 19:00 ч. пациенти с болест на Паркинсон, но насочени от специалист, т.е. трудно-овладени пациенти. 

На 27 април Даскалото е Cool в Младежкия център ще има постановка на Драматичен театър Търговище и Общинския съвет по наркотични вещества.  

Кулминацията на събитието ще е на 8 април, когато от 10:30 часа ще потеглят трите лъча на здравето – от Младежкия център, СК "Добротица" и паметника на Деспот Добротица в посока Зооцентъра. Там от 12:00 до 15:00 часа ще има  анимация за малки и големи.

Очакванията са събитието да се превърне в общоградски празник. Входът ще бъде свободен.

 

c