Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Какви са настроенията на избирателите във Великобритания преди парламентарните избори на 4 юли

Британското сп. "Икономист" анализира най-новите данни и различни аспекти от настроенията на избирателите във Великобритания, като отбелязва кой води в социологическите проучвания преди парламентарните избори на 4 юли.
По общо намерение за гласуване
Британският министър-председател Риши Сунак изненада мнозина, като свика общи парламентарни избори на 4 юли. Социологическите проучвания показват, че неговата Консервативна партия е в тежко положение. Опозиционната Лейбъристка партия, ръководена от Киър Стармър, влезе в кампанията с убедителна преднина. Ако успеят да я задържат, според прогнозата на сп. "Икономист", те ще спечелят съкрушителна победа. Ето последните данни за намеренията за гласуване на национално ниво въз основа на изчислените от британското списание средни стойности от социологическите проучвания. Ето и кой е двигателят на политическите промени с "инструмента за изграждане на избиратели", създаден от сп. "Икономист", по данни от вчера:
Лейбъристка партия - 41%
Консервативна партия - 21%
Партия "Реформирай Обединеното кралство" - 16%
Либерали - 11%
Зелени - 6%
Други - 5%
По възрастови групи
Великобритания се превърна в страна, която все повече гласува според възрастта. Лейбъристите имат сериозна преднина в проучванията сред младите хора. Две трети от гласоподавателите на възраст 65 и повече години гласуваха за консерваторите на последните парламентарни избори през 2019 г. Лейбъристите ще трябва да привлекат много от тях на своя страна, ако искат да спечелят голямо мнозинство на следващите избори.
По региони
Борис Джонсън наруши едно от старите правила на британския политически пейзаж: че северът гласува за лейбъристите. През 2019 г. консерваторите спечелиха от лейбъристите 45 места при "червената стена", предимно в Мидландс и Северна Англия. След като през 2019 г. лейбъристите бяха почти унищожени в Шотландия, след почти пълния крах на Шотландската национална партия те отново са конкурентоспособни.
По пол
Във Великобритания има само малка разлика между намеренията за гласуване между мъжете и жените. Жените са склонни по-често да подкрепят лейбъристите. Докато "Реформирай Обединеното кралство", крайнодясната партия, която яростно критикува масовата имиграция, дължи голяма част от натрупващата се за нея подкрепа на мъжете, особено на по-възрастните.
По вота за Брекзит
Докато референдумът за ЕС през 2016 г. се губи в далечината, хватката на консерваторите върху гласоподавателите, избрали "напускане", става все по-слаба. През 2020 г. партията на торите можеше да разчита на четири пети от гласувалите за Брекзит, но днес този дял е по-малко от половината. Позицията на лейбъристите, които се стремят към по-близки отношения с ЕС, но не правят нищо, за да поставят под въпрос самия Брекзит, върна в редиците на партията много избиратели, гласували за напускане.
По предишния вот
Почти половината от избирателите на торите на изборите през 2019 г. вече предпочитат други партии, а именно лейбъристите или партията "Реформирай Обединеното кралство". Подкрепата за лейбъристите, напротив, остава стабилна, което предполага, че прочистването на Киър Стармър от твърдата лява част на партията му не е отблъснало много избиратели и е помогнало за спечелването на много други.
Защо миграцията е основен въпрос на изборите във Великобритания?
Британският министър-председател Риши Сунак обеща да намали нивото на миграцията, ако неговата Консервативна партия спечели изборите следващия месец, превръщайки този въпрос в един от основните бойни фронтове на предстоящия вот, съобщи Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че Сунак се надява този въпрос да разграничи неговата партия от опозиционната Лейбъристка партия, която в момента води с повече от 20 пункта в социологическите проучвания.
Въпросът за миграцията
Миграцията отдавна е основен политически въпрос във Великобритания, като избирателите изразяват загриженост, че големият приток на имигранти оказва прекомерен натиск върху жилищното настаняване, образованието и държавната Национална здравна служба, както и че вреди на социалното сближаване.
През 2010 г. тогавашният министър-председател от Консервативната партия Дейвид Камерън обеща да върне нетната миграция до десетки хиляди души годишно - цел, която така и не успя да постигне.
Прекратяването на свободното придвижване на хора към Великобритания от други европейски държави беше основен фактор, довел до гласуването през 2016 г. за напускане на Европейския съюз, като привържениците на Брекзит обещаваха, че това ще помогне да се върне контролът върху британските граници.
Въпреки това нетната миграция, която през 2015 г. достигна 329 000 души, продължава да се увеличава.
Последните данни
Според последните официални данни от май предварителната обща стойност за 2023 г. показва нетна миграция от 685 000 души, което е спад спрямо рекордно високата стойност от 764 000 души през 2022 година. Този спад се дължи главно на намаляването на броя на лицата, които се преместват във Великобритания от Хонконг и Украйна по програми за хуманитарни визи.
Индийските граждани са далече най-многобройната етническа общност, чиито представители са пристигнали във Великобритания през миналата година, като съставляват около една пета от общата миграция, следвани от нигерийските и китайските граждани.
Правителството заяви, че увеличението на миграцията е отчасти резултат от пристигането на повече студенти и хора, работещи в сектора на предоставянето на грижи, заедно с техните семейства.
През януари Сунак въведе нови правила, за да намали броя на пристигащите с 300 000 души, като забрани на чуждестранните студенти да водят членове на семействата си, увеличи прага на заплатата, необходим за получаването на виза за квалифицирани работници, с 48% до 38 700 британски лири (49 000 долара) и ограничи възможността на работещите в сферата на предоставянето на грижи да довеждат членове на семействата си.
Миналия месец правителството заяви, че това е довело до 79% по-малко молби за студентски визи на членове на семейства през първите четири месеца на 2024 г., 30 000 по-малко молби за студентски визи в сравнение със същия период на предходната година и 58% спад на молбите от семейни членове на хора, работещи в сектора на здравеопазването и грижите.
Какви са ползите и разходите от миграцията?
Според експертите е трудно да се оценят ползите и разходите от миграцията. Въпреки че нарастването на миграцията увеличава търсенето на обществени услуги, мигрантите също така плащат данъци и са източник на други ползи за икономиката.
Критиците на високата миграция твърдят, че тя води до намаляване на заплатите, а бързите демографски промени оказват влияние върху обществото и правят интеграцията в него почти невъзможна. Те посочват доклад от 2018 г., според който нетните разходи от миграцията са над 4 млрд. британски лири през финансовата 2016-2017 година.
В доклад от 2022 г. на Обсерваторията по миграция (Migration Observatory) към Оксфордския университет обаче се казва, че фискалното въздействие на миграцията към Великобритания е малко, но зависи от обстоятелствата, свързани с мигрантите.
Някои проучвания показват, че чуждестранните работници имат малко или никакво въздействие върху общите нива на заплащане или заетост, а острият недостиг на кандидати за попълване на свободните работни места във Великобритания е проблем за много шефове на компании.
Според Рейн Нютън-Смит, ръководител на Конфедерацията на британската промишленост, трябва да се вземат предвид общите нужди на икономиката, например във връзка с недостига на квалифицирани кадри, а не просто да се съсредоточава вниманието върху данните за нетната миграция.
Предизборните обещания
Сунак твърди, че ако спечели изборите, ще ограничи работните и семейните визи на годишно ниво, одобрено от парламента.
Водещият участник в кампанията за Брекзит Найджъл Фараж, сега лидер на популистката партия "Реформирай Обединеното кралство", която според социологическите проучвания отнема гласове от консерваторите на Сунак, заявява, че нетната миграция трябва да падне до нула.
Опозиционната Лейбъристка партия казва, че също ще намали нетната миграция, като намали зависимостта от чуждестранни работници, реши проблема с недостига на местни квалифицирани кадри и се справи с некоректните работодатели.
Малките лодки през Ламанша
Въпросът за законната миграция е отделен от също толкова политически спорния въпрос за спирането на търсещите убежище, които пристигат нелегално във Великобритания през Ламанша от Европа с малки лодки.
Схемата на Сунак за изпращане на пристигащите по този начин в Руанда не успя да стартира преди изборите, докато лейбъристите твърдят, че ще се откажат от тази политика.
Миналата година с малки лодки на острова са пристигнали над 29 000 души след рекордните 45 775 души през 2022 г. През тази година повече от 10 000 души вече са прекосили Ламанша.
Великобритания харчи повече от 3 млрд. британски лири годишно за обработване на молби за убежище, като разходите за настаняване на мигрантите, които очакват решение, в хотели и други места за настаняване възлизат на около 8 млн. британски лири на ден.
Британските домакинства са изправени пред годишно увеличение на данъците с 800 британски лири след изборите, предупреди мозъчен тръст
Фондация "Резолюшън" твърди, че вече планираните увеличения са "невидими за просто око", докато партийните лидери спорят за бъдещите си планове, отбелязва в анализ в. "Файненшъл таймс". Мозъчният тръст заяви, че политиците "трябва да слязат при хората и да признаят, че данъците вече ще се увеличат, независимо кой ще спечели изборите". Британските домакинства са изправени пред 800 британски лири годишно увеличение на данъците след изборите, предупреди фондацията в социалните мрежи "Екс", "Фейсбук", "ЛинкедИн", "УотсАп".
Според водещия мозъчен тръст домакинствата във Великобритания ще бъдат подложени на годишно увеличение на данъците с 800 британски лири след изборите въз основа на решения, взети от предишния парламент, които нито лейбъристите, нито консерваторите са заявили, че ще отменят. Фондация "Резолюшън" заяви миналата събота, че макар двете основни партии да спорят за потенциалните увеличения на данъците след изборите на 4 юли, има "далеч по-големи увеличения на данъците ...невидими за просто око", които възлизат на 23 млрд. британски лири, посочва в. "Файненшъл таймс". Вестникът цитира доклада на мозъчния тръст, че най-голямото единично увеличение на данъците, което предстои при следващия британски парламент, е продължаване на 6-годишното замразяване на праговете на данъка върху доходите и националното осигуряване на служителите, което ще донесе 9 млрд. британски лири годишно до 2028-2029 година. Замразяването на праговете на националното осигуряване за работодателите ще генерира допълнителни 2 млрд. британски лири.
С временните съкращения на данъчните ставки за бизнеса, данъка върху горивата и емблематичния данък върху земята, които трябва да приключат през пролетта на 2025 г., планираните увеличения на данъците ще бъдат равни на около 800 британски лири годишно за всяко домакинство във Великобритания, се казва в доклада на фондация "Резолюшън". Адам Корлет, главен икономист в мозъчния тръст, заяви, че политиците "трябва да слязат при хората и да признаят, че данъците вече ще се увеличават, независимо от това кой ще спечели изборите, дори и това да е по-малко забавно от обичайния предизборен арсенал от тайни скандали и спорни досиета".
Предизборният манифест на Лейбъристката партия, подписан от Киър Стармър и висши лейбъристи, включва ангажимент да не се повишават четири основни данъка: данъка върху доходите, националното осигуряване, данъка върху добавената стойност и корпоративния данък. Лейбъристите представиха ограничен набор от мерки за повишаване на данъците, включително налагане на данък добавена стойност върху таксите за частните училища. Консервативната партия на свой ред предложи намаляване на данъците за пенсионерите с 2 млрд. британски лири и реформи на детските надбавки, които биха имали данъчни последици за хората с по-високи доходи, отбелязва в. "Файненшъл таймс".
Според вестника и двете партии са обещали да се справят с укриването на доходи, но според икономиста Корлет и двете партии "пазят мълчание" за вече планираните след изборите увеличения на данъците.
Докладът на фондация "Резолюшън" посочва рекордното увеличение на данъците, което предстои след изборите във Великобритания. В доклада на мозъчния тръст се отбелязва, че след последните осем общонационални вота, първите две фискални стъпки на всеки парламент са въвеждали нова политика, която е вдигала данъците средно с 21 млрд. британски лири годишно, заключава в. "Файненшъл таймс".

c