Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

Изложбата „Каменни бродерии от Нова Каховка върху текстил” гостува във варненската библиотека

Посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук откри в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна изложбата „Каменни бродерии от Нова Каховка върху текстил”. Автор на текстилните пана в нея е украинката Тетяна Болгар, която живее у нас. Изложбата се показва за първи път извън София, където бе представена преди месец. 
Войната на Русия срещу Украйна трае вече почти 600 дни и украинците продължават своята борба. Някои са на фронта, други зад граница и всеки по собствен начин прави най-доброто, за да допринесе за победата, посочи при откриването посланикът. По думите й текстилните пана на Тетяна Болгар са художествен способ за защита на културното наследство на град Нова Каховка, който се оказа под окупация и пострада при взривяването на стената на язовира през лятото тази година.
Орнаментите в паната са взети от архитектурни украси на сгради, повечето от които вече не съществуват, безжалостно превърнати в руини от окупаторите, посочи Илашчук. Тя благодари на българския народ за човечността и подкрепата, която усеща всяка минута украинският народ.
Тетяна Болгар има прадядо българин. По професия е IT специалист, но се изявява и като художник и пианист. В Украйна тя е помагала на деца с аутизъм чрез арт терапия. През 2014 г. решава да остави Крим, а 2022 г. със сина си напуска Херсон и се установява в София. 
Пресъздадените от нея върху текстилни пана украси съществуват от 50-те години на ХХ век, когато се строи град Нова Каховка, разказа авторката за БТА. Те са дело на известния художник-монументалист Григорий Довженко, който е бил поканен със свои колеги да проектира в града. Той прави скици на орнаментите, които стават украса на къщи и оформят облика на населеното място. Те присъстват само в Нова Каховка, посочи Болгар. Някои са типично украински, други барокови, но тя избира да изобрази в текстилните си пана само представящите народните традиции на Украйна. 
Основната й идея е да покаже, че украинският народ има своята култура, таланти, самобитност, свой код, като всяка народност. Чрез паната тя иска да се запази културното наследство на страната до момента, когато ще се възроди това, което е разрушено. Работата по проекта й е отнела година, тъй като една пано се прави около месец, а в изложбата са дванадесет, каза тя. Преждите са й били изпратени от приятели от Великобритания, Испания и Португалия. В бъдеще авторката планира да покаже изложбата в Бургас и други български градове, както и в чужбина. Тя продължава да се занимава с текстил и предлага в експозицията и други произведения, които майстори. 
Културните артефакти са това, което изгражда тъканта на един град, каза на събитието директорката на библиотеката Радка Калчева и благодари на посолството и авторката, че варненската културна институция има възможност да изложи „каменните бродерии“ от Нова Каховка. 
Заместник-кметът Ралица Герасимова поздрави Тетяна Болгар, че е артист и прави прекрасни неща, като изрази надежда занапред в живота й да има повече радости, отколкото несгоди. Тя каза, че от самото начало на войната Община Варна работи с различни организации, за да помага на украинци. Продължаваме да строим мостове на приятелство и се надяваме на един по-хубав свят без конфликти, допълни тя. 
На откриването на изложбата посланик Олеся Илашчук подари на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна книги по програмата „Украински книжен рафт“. 
 

c