Понеделник, 02 октомври 2023

02.10.2023

Последвайте ни

Изгубено доверие в ЕС: От 12.09 нови визови ограничения за руснаци

Днес, 9 IX 2022 г., съветът на ЕС подкрепи предложение на Европейската комисия, предвиждащи отмяна на облекчения визов режим с Русия. Промяната се очаква да влезе в сила от 12 септември т.г., се посочва в съобщение на Съвета.

По силата на решението руските граждани вече ще плащат по €85 за виза, вместо по €30, както досега. Занапред издаването на виза за руски граждани ще бъде по-скъпо, по-трудно и по-бавно.

Облекченият визов режим между ЕС и Русия бе в сила от 2007 година. Към 1 септември 2022 г. около 963 000 руснаци са притежавали валидни визи за Шенгенското пространство, беше обявено по-рано тази седмица от ЕК.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази очакване страните от ЕС, които не са в Шенген, също да приложат новите ограничения при издаване на визи за руснаци. Тя коментира, че новоприетите промени дават възможност за преразглеждане на решенията за издадените вече визи за руски граждани. По нейните думи отпадането на облекчения визов режим е последица от изгубеното доверие към Русия след нахлуването в Украйна.

c