Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Изграждането на нова визия за сътрудничество между Запада и Глобалния Юг беше в центъра на дискусиите на "Дубровник форум" 2024

Изграждането на нова визия за сътрудничество между Запада и Глобалния Юг беше в центъра на дискусиите на среща на министрите на външните работи "Дубровник форум" 2024. България беше представена от заместник-министъра на външните работи Иван Кондов, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).
В събитието взеха участие представители на над 28 държави и международни организации, на академичните среди, медиите и бизнеса. 
На тазгодишния Дубровнишки форум бе представена платформа за открит обмен на мнения и практически идеи, насърчаващи тази визия между Севера и Юга, Изтока и Запада. Други акценти бяха трансатлантическата общност, бъдещето на Европа и мястото на Западните Балкани в него.
По време на лидерския панел „Connecting the Dots: Reliable Supply Chains and Maritime Security“ бе изтъкнат важният принос на България, наред с Румъния и Турция за поддържането и надеждността на веригите за доставки, успехите на България в постигането на диверсификация на доставките на природен газ и преодоляването на зависимостта от руските източници.
В панела освен Иван Кондов, участваха още вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Хърватия, министърът на външните работи на Армения, заместник-министъра на външните работи на Азербайджан, постоянният секретар на външното министерство на Кипър и директорът на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за глобални връзки и сътрудничество. 
Заместник-министър Кондов подчерта ролята на България за преодоляване на прекъсванията на веригата на доставки в региона и извън него, общото предизвикателство за надеждни вериги за доставки в контекста на приоритета на Европейския съюз (ЕС) основните стъпки за подобряване на конкурентоспособността, постигане на надеждни вериги за доставки и приноса на България към Стратегическия дневен ред 2024–2029 г.
Зам.-министър Кондов се включи и в съпътстващото събитие по линия на ОИСР „Digital and Green SMEs: Accelerating the Twin Transitions in the Western Balkans“.
Иван Кондов се срещна с министъра на външните и европейски въпроси на Хърватия, Гордан Гърлич Радман. Акценти в разговора бяха възходящото развитие на двустранния политически диалог, възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни и надграждане на оперативните контакти между двете министерства. Бяха разгледани възможностите за допълнителна координация в изпълнението на ключовия за Хърватия и България външнополитически приоритет- двете  членството в ОИСР.
По време на срещата с Върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина, Кристиан Шмидт бяха обсъдени актуалните политически развития страните от Западните Балкани с фокус динамичните вътрешнополитически процеси в Босна и Херцеговина, и необходимостта от запазване мира и стабилността както в страната, така и в региона.
Заместник-министър Кондов разговаря с парламентарния заместник-министър на външните работи на Япония, Йоичи Фукадзава, с когото обсъдиха глобалните предизвикателства, включително войната в Украйна и изострянето на напрежението в Индо-Тихоокеанския регион. Отделено бе внимание и на предстоящата Среща на върха на НАТО и сътрудничеството между България и Япония в страните от Западните Балкани. 
На 25 юни заместник-министър Иван Кондов участва в първите Междуправителствени конференции ЕС - Украйна и ЕС - Молдова, с които беше поставено началото на преговорите за членство на двете държави, съобщиха от пресцентъра на МВнР.  
В своето изказване българският заместник външен министър подчерта пълната подкрепа на България за европейската перспектива на Украйна и Молдова и оцени като исторически започващите преговори. "Ние сме солидарни с народа на Украйна в неговата смела борба за независимост, достоен мир, свобода и демокрация", отбеляза заместник-министър Кондов, цитиран от МВнР. 
 

c