Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Изготвят статут за опазване на крепостта "Палмате" край Тервел, ще се въвеждат ограничения

В Община Тервел се проведе работно заседание на Междуведомствена комисия, за изготвяне на предложение за предоставяне на статут и определяне на режим за опазване на късноантичната крепост „Палмате“, разположена в землището на с. Оногур, община Тервел. Комисията е сформирана със заповед на заместник-министъра на културата.

Председател на комисията е Дойчин Грозданов – главен експерт към Националния институт за недвижимо културно наследство. В състава на комисията влизат още Румен Миков - държавен експерт, археолог от НИНКН, д-р Алета Гуадели - гл. експерт, археолог от НИНКН, както и други експерти - археолози, геодезисти, представители от Министерство на културата, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните, Българска академия на науките, Регионален исторически музей Добрич, Областна администрация Добрич, Регионална дирекция по горите – Варна, РИОСВ- Варна, ДЛС- Тервел, Община Тервел и др. 

Комисията заседава в Община Тервел и осъществи дейности на терен в рамките на археологическите разкопки в крепостта „Палмате”, по- конкретно разкритата епископска базилика в обекта. Специалистите трябва да изготвят предложение за актуализиране на режимите за опазване – териториален обхват и предписания за опазване на античния град и прилежащата зона. Това има пряко отношение към опазването на недвижимите културни ценности, тяхното развитие и реализиране на проекти, свързани с експонирането, социализирането и представянето на територията в бъдещ туристически обект. 

Специфичното на обекта е, че част от прилежащата зона, обхващаща венеца от скални манастири, попада в защитени зони по Натура 2000. 

Очаква се късноантичната крепост Палмате и прилежащите около нея терени с обща площ 151,252 дка да бъде определена като територия за археологическо и геофизическо проучване, консервация, реставрация, експониране и социализация на архитектурно-археологически структури. Ще се забранява ново строителство, с изключение на изграждане на инфраструктура, свързана със защитата или експонирането на археологически недвижими културни ценности. 

Ще бъдат забранени бивакуване, къмпингуване, паленето на огън, както и използването на територията за пасище, мера и ливада. Ще се забрани засаждане на растения с дълбока коренова система, както и на нова дървесна и храстова растителност преди завършване на археологическото проучване на терените, предвидени за озеленяване, във връзка с бъдещо функциониране на територията. Друга забрана касае изграждане на базови станции и ретранслатори на мобилни и ТВ оператори. Забранява се изграждането на ветрогенераторни и фотоволтаични паркове и площадки и други подобни съоръжения.

Охранителните зони се определят с оглед осигуряване на оптимална териториално-устройствена защита и възможност за изграждане на необходимата инфраструктура за обезпечаване на посетителски достъп, както и на възможността за проучване и евентуално експониране на археологически структури – смислово, функционално и пространствено свързани или принадлежащи на обекта.

За урбанизираната територия на с. Оногур се препоръчва при всякакви инвестиционни инициативи, свързани с ново строителство, включително изграждане на подземна и надземна инфраструктура, Община Тервел да уведомява РИМ-Добрич за издадените строителни разрешения с оглед провеждане на археологическо наблюдение.

c