Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Историята на Българската армия през епохите оживява в Добрич (СНИМКИ)

Д-р Добрин Добрев: Искаме да си спомним героичното минало, за да създадем достойнство в настоящето

Историята на Българската армия през епохите от Средновековието до наши дни оживяват в Градски парк “Свети Георги” в Добрич.

Регионален клуб “46-и пехотен Добрички полк” към НД “Традиция”, Регионален исторически музей – Добрич и Общината град Добрич представят Открит урок “Българската армия през вековете” – представяне на бойни снаряжение и предмети от войнишкия бит от Средновековието до наши дни, демонстрация на бойни умения с различни видове оръжия, тренировки по бойни умения.

Желаещите да се докосната до десетките оръжия, да стрелят с тях, да разгледат бойни машини, да се снимат с войници от различните епохи или да облекат бойна дреха ще могат да го направят в рамките на днешния ден до 17 часа в зелените площи зад Паметника на загиналите във Втората световна война добруджанци (до р-т “Лебед”).

Посетителите на този урок по история за деца и възрастни могат да видят историята на снаряжението и униформите на Българската армия от Първото Българско царство, от създаването на България на Балканския  полуостров, до съвременната ни армия”, каза д-р Добрин Добрев, председател на РК “46-и пехотен Добрички полк” към НД “Традиция”.

На място в парка са разположени площадки на Първо Българско царство, Второ Българско царство, Неорганизираните национално-освободителни борби (хайдутите), Организираните национално-освободителни борби (възстанниците от 1876 г.), Военните от Сръбско-българската война, Балканските и междусъюзническите войни, Първата Световна война, Втората Световна война, Българската народна армия и Съвременната армия с представители на Военно окръжие Добрич.

Тук има стотици единици огнестрелно оръжие. Като се започне от кремъчните системи, през капсулните системи, иглянки пушки, еднопатронни и многопратронни пушки, картечници, даже и черешовото топче”, посочи д-р Добрев.

За оглед са представени мотори от Българската армия през периода на ВСВ – два модела BMW R71, образец от 1939 г. и многоцелеви влекач “Уилис”, образец от 1940 година.

Във военната история всеки предмет е важен, изключително важни са детайлите, елементите от снаряжението, личните вещи. Нашите колеги-реконструктори от “46-и пехотен Добрички полк” работят много усърдно по темата, да бъде възстановен и бита на военнослужещия”, допълни председателят на регионалния клуб.

Мероприятието се провежда в навечерието на Деня на загиналите за България, затова за 1 юни Международния ден на детето има подготвени обучения за всяко дете, което да мине през площадките и да получи свидетелство за завършено начално военно обучение.

В мероприятието са ангажирани почти 40 души. “Всички, ангажирани с това дело, отделят от личното си време, от личните си финанси, от всичко, което могат да дадат на родината си. Виждате, че няма кой, държавата почти е абдикирала от военно-патриотичното възпитание на децата, а и на възрастните. Вече има цяло поколение, което не е преминало военна служба”, каза д-р Добрев. – “Затова, ние с нашите възможности, голям ентусиазъм и родолюбие, надпартийно, искаме да си спомним героичното минало, за да създадем достойнство в настоящето”, допълни той.

Д-р Добрев се занимава с тази дейност от 17 години, като наблюдава засилен интерес на средностатистическия наш сънародник към военната си история.

c