Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Иран предупреди, че убийството на високопоставения командир от "Хамас" може да доведе до покачване на регионалното напрежение

Иранският министър на отбраната бригаден генерал Мохамад Реза Ащияни предупреди, че извършеното в Ливан убийство на член на висшето ръководство на "Хамас" със сигурност ще има последствия, и обвини САЩ в нагнетяване на напрежение, предаде ДПА.
Виновна за това е най-вече американската политика, каза Ащияни преди правителствено заседание в Техеран.
"Но пушекът влиза в техните очи", заяви министърът.
Снощи заместник-ръководителят на "Хамас" Салех ал Арури беше убит при нападение в ливанската столица Бейрут. Той е най-високопоставеният член на палестинското движение, ликвидиран след началото на войната в Газа на 7 октомври.
"Хамас" незабавно обвини Израел, който обикновено не коментира съобщения за предполагаеми атаки и целенасочени убийства в чужбина.
Техеран също обвини за предполагаемото нападение своя голям враг Израел.
"Зловредните действия на терористичната машина на този (израелския) режим в други страни са истинска заплаха за мира и сигурността", написа в социалната мрежа "Екс" иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан.
Ислямската република отново отрече обвинението, че е отговорна за нападенията на шиитски милиции срещу американски бази в Ирак и Сирия.
"Иран не носи отговорност за действията на отделни лица или групировки в региона", заяви Техеран в писмо до генералния секретар на ООН и Съвета за сигурност на Обединените нации, цитирано от държавната осведомителна агенция ИРНА.
 
 

c