Неделя, 14 април 2024

14.04.2024

Последвайте ни

Иракските сили за сигурност разпръснаха нова демонстрация на привърженици на Муктада Садр в Багдад

Иракските сили за сигурност разпръснаха рано тази сутрин стотици привърженици на проповедника Муктада Садр, които протестираха в Багдад и опитаха да влязат в строго охраняваната Зелена зона, където са разположени правителствени сгради и посолства, предаде Франс прес.
Нощната демонстрация бе предизвикана от информации в медиите, в които се говореше за предполагаемо поругаване на Корана в Дания. На страницата си във "Фейсбук" крайнодясното движение "Датски патриоти" публикува вчера видео, на което мъж гори книга, приличаща на Корана, и стъпква иракско знаме. Полицията в Копенхаген потвърди за датска медия, че пред посолството на Ирак е изгорена книга, но не можа да каже дали става дума за Корана.
На площад "Тахрир" в центъра на иракската столица стотици демонстранти се събраха към 01:00 часа, основно млади мъже, които скандираха "Да, да на Корана". Някои от тях издигнаха портрети на Моктада Садр. Силите за сигурност отрязаха достъпа до два моста, по които се стига до Зелената зона. Източник от вътрешното министерство каза за АФП, че около 1000 демонстранти са опитали да нахлуят със сила в строго охранявания район и да се отправят към датското посолство, но са били разпръснати призори от органите на реда.       
 

c