Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Чешкият център представя изложба за Антонин Дворжак в културен център "Двореца" в Балчик

Чешки център София представи изложбата на Рената Фучикова „Антонин Дворжак – неговата музика и живот в картинки“.

От 1 до 9 юни изложбата на чешката илюстраторка Рената Фучикова гостува в Двореца, за да запознае публиката с живота и творчеството на световноизвестния композитор Антонин Дворжак, посочи директорът на ДКИ „Двореца“ Жени Михайлова.

Силвия Дерибеева от Чешкия културен център представи изложбата. Тя е по книга на чешката илюстраторка Рената Фучикова, която е носител на наградата „Златна панделка“ за книги за деца и младежи. Цялото й творчество е базирано или на историята на народи, или на известни личности, посочи Дерибеева.

Антонин Дворжак е най-изпълнявания чешки композитор в света. Изложбата разказва неговата история чрез комикс, който има своето възраждане в Чехия. Представен е животът му от дете, как тръгва по пътя на музиката, стига до Америка, където става директор на Консерваторията там, става толкова известен, че става марка, която се тиражира в облеклото, маниерите на американците. Именно там написва една от най-известните си творби „Из новия свят“.

Изложбата включва, освен комикс, и четири литографии, които представят най-известните му произведения - "Славянски танци", „Te Deum“, "Русалка" и "Из новия свят". Проектът идва при нас благодарение на Чешки център-София и с подкрепата на Музея на Антонин Дворжак във Висока и Пршибраме (чешкото село, където са създадени много от творбите му и което все още вдъхновява творци да създават редица музикални и театрални представления). Изложбата може да се разгледа до 9 юни в галерия „Тихото гнездо“ на държавния културен институт.

На откриването на изложбата присъстваха възпитаници на училищата по изкуствата във Валашке Мезержичи и Варна, които подготвят съвместна изложба по време на пленер в „Двореца“.

Събитието е част от Чешките дни на културата, които бяха открити днес в Държавния културен институт „Двореца“ в Балчик.

c