Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

На бал като на бал - валсът на абитуриенти от Добрич (ВИДЕО)

Уникален танц на абитуриенти от СУ “Петко Р. Славейков” в Добрич събра бурни овации

Абитуриенти от Средно училище “Петко Р. Славейков” в Добрич изненадаха гостите на своя бал, като изтанцуваха красив Виенски валс на Дмитрий Шостакович. 7-те двойки бяха облечени в красиви тоалети, а на лицата им грееха широки усмивки.

„Валс №2“ / The Second Waltz/ е композиран от Дмитрий Шостакович, част от Сюита за вариететен оркестър, сюита в осем части, а в оригиналната си версия е музиката към филма: Първият ешелон (1955 г.) През 1997 г. е използван и за филма "Ана Каренина" със Софи Марсо и Шон Бийн.

За валса на учениците от СУ „П. Р. Славейков“ е използвана популярната версия на валса в изпълнение на оркестъра на Йохан Щраус под диригентството на Андре Рийо. 

Танцът им показала Десислава Тодорова от Салса клуб “Десита”, научилиа ги на стъпките. Самата тя сподели пред Про Нюз Добрич, че идеята дошла от председателя на Комисията по култура към Общински съвет Добрич Надежда Пампорова, която потърсила Тодорова, за да започнат да учат младежите на Виенски валс.

Идеята била всички училища да се включат в мащабен проект, заедно да танцуват красив танц на абитуриентския си бал. Голяма част от училищата се включили и започнали уроци по танци.

Десислава Тодорова споделя, че няма сложни танци, стига да са поднесени по лесен и достъпен начин.

14-те абитуриенти от СУ “Петко Р. Славейков” са се подготвяли 3 месеца, за да покажат уменията си пред своите преподаватели и съученици.

Салса клуб “Десита” подготвят и други интересни инициативи за младежи и деца, като от 3 юни тази година в парти залата им в комплекс “Луксор” стартират забавления с детскотека, караоке за деца и балон парти всяка седмица, споделя Тодорова. Целта е децата да могат да изявят таланта си и да се забавляват.

c