Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Първата частна амбулатория в Добрич вече приема пациенти (СНИМКИ+ВИДЕО)

От любовта на акушерка и млад лекар се роди първото бебе на Добрич за 2022 г. и първата частна амбулатория в града

Първата частна амбулатория в град Добрич разкри Чийдем Исмаил, акушерка в отделението по Акушерство и гинекология в МБАЛ.

Индивидуалната практика за здравни грижи „Чемимед“ ЕООД се намира на улица „Арда“ №17 и работи от 9 до 13 и от 14 до 18 часа всеки делничен ден, а на празници – след записване.

„От 2020 г. медицинските сестри, акушерки, рехабилитатори и лекарски асистенти имат право да откриват свои индивидуални практики“, обясни Чийдем Исмаил. В манипулационната ще се осъществяват медицински дейности, като поставяне на мускулни инжекции, венозни вливаниия, обработка на рани, както и акушерски грижи – обработка на пъп, обучение по кърмене, грижи за новороденото и психо профилактика преди и след раждане.  

„Това ми е мечта от дълги години, да имам собствена амбулатория по здравни грижи. Така се случиха нещата, че точно сега дойде моментът да се открие първата индивидуална практика по здравни грижи в град Добрич“, сподели Чийдем Исмаил. Според нея добричлии най-често имат нужда от венозни вливания, мускулни инжекции. Бременните жени пък се нуждаят от  психо профилактика преди и след раждане. „Тези жени, които преди раждане са посетили акушерка, след раждане обикновено нямат никакви проблеми“, допълни тя.

Дейността, която ще се изпълнява в амбулаторията, е изцяло платена, не се работи по здравна каса.

Младата акушерка отправи специални благодарности към своя съпруг д-р Ерсин Исмаил, специализант в отделението по медицинска онкология към МБАЛ Добрич, за подкрепата, за да може да се сбъдне нейната мечта за собствена амбулатория, както и на родителите, на баба си и дядо си, за подкрепата.

На този етап подкрепата от д-р Исмаил ще е само морална, тъй като той все още е специализант. „От гледна точка на това, че в нашата практика се срещаме с доста пациенти, които са неосигурени, които нямат възможност да се осигурят в кратки условия, те често търсят лечение в извънболнични лечебни заведения, в амбулатории, при частни лица, които извършват медицински дейности по домовете. Така че тази идея, която реализирахме, е именно за това – да допринесем и да опосредстваме тези здравни грижи да се извършват в регламентирани условия, официално. Така че това ще е една добра възможност за гражданите на Добрич“, посочи д-р Ерсин Исмаил.

Историята на младата акушерка и лекаря специализант е като съвременна приказка. Тя е завършила във Филиала за медицински сестри и акушерки във Велико Търново, а Ерсин, който е от Балчик, се дипломира с пълен отличен и награда „Златен Хипократ” в Медицинския университет във Варна. Постъпват в болницата в Добрич през 2021 години и така няколко месеца по-късно се запознават в асансьора. „Започнахме да си пишем във фейсбук, Месинджър и така се случиха нещата“, припомня си Чийдем. Последвала съвместната им работа в ковид отделението на болницата, където прекарвали доста часове рамо до рамо в тежката битка за ковид пациентите.

Следва сватба и първата рожба. Булут се оказва първото бебе на Добрич  за 2022 година. Днес той е на две години и четири месеца. И също присъства на откриването на първата частна амбулатория в Добрич.

Младата акушерка и съпругът й смятат да останат в Добрич. Вярват, че болницата тук успява да създаде мотивация за младите медици. „Благодарение на д-р Желязков се създадоха условия да остават все повече и повече млади хора в болницата, предимно от региона“, посочва д-р Исмаил.

Двамата вярват, че медицината има бъдеще в Добрич и трябва да се развива.

„За мен има. Тъй като има доста хора, които имат потребност от медицински грижи именно в Добрич. Не всеки може да пътува до лечебни заведения в околността – Варна, София, Пловдив. Така че трябва да се заемем именно с това да изградим една добра здравна система, добри здравни услуги в града, които могат да покрият максимален обем пациенти“, счита младият лекар.

c